Израелският посланик откри изложба в " Кристал"

Експозицията може да се види до 16 октомври

Култура
18:59 - 05 Октомври 2020
1911
Израелският посланик откри изложба в "Кристал"

Израелският посланик в България Йорам Елрон откри в столичната градинка "Кристал" изложба по случай 30 години от възстановяване на дипломатическите отношения между България и Израел.

Експозицията включва 26 фотографии на Ладислав Цветков и ще бъде на разположение до 16 октомври.

"Изложбата показва поразителните прилики между България и Израел в толкова много сфери като история, природа, свети места, градски пейзажи. Тези прилики са силен мост, който свързва двете ни държави и двата народа", каза посланик Елрон, добавяйки, че израелците се чувстват като у дома си в България.

Заместник-кметът на Столична община доц. Тодор Чобанов, който присъства на официалното откриване, говори за историческите връзки между българския и еврейския народ и силата им да се изправят заедно пред съвременните предизвикателства.

"София означава мъдрост, а мъдростта е и в основата на отношенията между България и Израел", коментира Чобанов.

На изложбата бе също зам.-външният министър Георг Георгиев, който е и национален координатор за борба с антисемитизма. Според него активния политически диалог и отношенията между България и Израел се основават на искреност и стабилност. Усилията в борбата срещу антисемитизма дават резултат, София и България се превръщат в територии, освободени от проявите на езика на омразата, каза още Георгиев.