Израелският военен министър шокира НАТО с видео на зверствата на "Хамас"

Свят
17:44 - 12 Октомври 2023
4678
Израелският военен министър шокира НАТО с видео на зверствата на "Хамас"

Министрите на отбраната в централата на НАТО в Брюксел останаха потресени, след като израелският им колега Йоав Галант им показа "шокиращо" и "ужасяващо" видео от атаката на "Хамас" срещу израелски цивилни, съобщава "Ройтерс".

Израел се зарече да унищожи движението "Хамас", което управлява ивицата Газа, като отмъщение за най-смъртоносното нападение срещу еврейски цивилни след Холокоста. В събота стотици бойци нахлуха през границата в близките израелски общности.

Пълният мащаб на убийствата стана ясен, след като израелските сили си върнаха контрола над градовете и кибуците и завариха домове, осеяни с безжизнени тела. Израелските сили твърдят, че са намерили изнасилени и убити жени и застреляни и изгорени деца.

Галант, който се включи дистанционно в едночасовата сесия на НАТО, информира министрите за атаката и им показа "нецензурирано видео на зверствата на "Хамас".

"Беше ужасяващо. Накара всички да осъзнаят реалността на случилото се", заяви един от дипломатите.

Друг източник определи кадрите като "показателни и шокиращи" и увери, че съюзниците от НАТО са обединени в подкрепата си за Израел.

Служител обясни, че видеото е било с "известно замъгляване, за да се защити достойнството на жертвите".

Министри, сред които този на Германия Борис Писториус, публично заявиха, че ще помогнат на Израел, като удовлетвориха искането на страната да използва два бойни дрона Heron TP за контраатаката си срещу ивицата Газа.

"Ние стоим на страната на Израел", подчерта Писториус и добави, че Германия ще обмисли и искане за корабни боеприпаси.

Израел е попитал Берлин и дали може да осигури бронежилетки, медицински консумативи и лечение за ранени хора в германски болници.

В изявление след срещата с Галант генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изтъкна: "Израел не е сам".

Вчера Столтенберг посочи, че Израел има право да се защитава и НАТО очаква отговорът на страната на атаката на "Хамас" да бъде пропорционален.

В днешната дискусия между министрите само Турция изрази несъгласие и отказа да осъди атаките на "Хамас" като терористичен акт.