Изригна вулкан в Италия, загина турист

Мъж, катерещ се по склонове на остров Страмболи, е убит от „дъжд” вулканични скали

Актуални новини
08:07 - 04 Юли 2019
4275
Изригна вулкан в Италия, загина турист

Вулканът на италианския остров Стромболи, който изригна вчера следобед и изплаши летовниците, е взел първа жертва, пише в. "Кориере дела сера".

Турист, който се катерел по единия от склоновете на вулкана, е убит от "дъжд" вулканични скали, разлетели се при изригването. Друг турист е бил ранен. Пожарникари са на мястото и оказват съдействие.

В последните десетилетия остров Стромболи, който беше декор на филм от 50-те години с участието на Ингрид Бергман, заедно с околните острови се превърна в предпочитано място за летуване за богаташите и знаменитостите, които имат вили там.

Стромболи е част от Липарските или наречените още Еолийски острови, разположени северно от Сицилия. Вулканът на острова има три активни кратера. За последно той изригна мощно преди 10 години. Вулканът е изригвал мощно и през 2002 г., и през 2007 г., припомня ДПА.

Днешното изригване беше предшествано от извиране на потоци от лава. След това последваха две мощни експлозии, предаде Франс прес. В резултат на изригването на острова са избухнали пожари и там са пратени и самолети - цистерни, за да се справят с огнената стихия. Операцията обаче се затруднява от гъстия дим над острова.

На Стромболи живеят постоянно 500 души. Според италиански медии сред изригването на вулката днес туристи са започнали да напускат крайбрежните зони на острова, а други пък са се барикадирали в къщите.