Изроди! Изхвърлиха делфин на спирка във Варна

Общество
17:37 - 27 Май 2020
2555
Изроди! Изхвърлиха делфин на спирка във Варна

Прокуратурата започна разследване по сигнал на Регионалната инспекция по околната среда и водите за мъртъв делфин, намерен на автобусна спирка във Варна.

Според екоинспекцията, делфинът е от вида „Муткур“ (Морска свиня) - китоподобен бозайник, защитен от „Натура 2000“. Той бил открит случайно от варненци в понеделник (26 май), захвърлен в храстите на 2 метра от спирка „Студентска“ в морския град. Те веднага алармирали за странната находка, която мистериозно защо била твърде далече от морето.

Снимка на морския бозайник от И. Манахов се появи вчера и във фейсбук групата „Забелязано във Варна“, като варненци се питаха каква е причината да е на повече от километър от брега. Някои от коментиращите предполагат, че куче може да е довлякло трупа, но според очевидци, по-скоро е донесен от хора, тъй като първоначално е бил поставен върху пейката на спирката. Вероятно по-късно някой го е преместил в съседните храсти.

При проверката на място екипът от екоинспектори не забелязал по тялото на мъртвото животно следи от рибарски мрежи или човешка намеса, довели до смъртта му, се казва в последвалото съобщение на РИОСВ - Варна. Не е установен начинът, по който тялото на делфина е достигнало до района на спирката.

Делфините от вида „Муткур“ попадат под закрилата на Закона за биологичното разнообразие (Приложение 3), в който се забранява преместването на намерени мъртви защитени екземпляри от мястото, на което са открити. За нарушение на тази забрана, наказанието е глоба от 100 до 5 000 лв. за физически лица и от 500 до 10 000 лв. за юридическите лица.

От екоинспекцията уточняват също, че Прокуратурата ще установява дали е извършено престъпление по реда на Наказателния кодекс. Ако такова не се установи, но бъде намерен извършителят, ще му бъде съставен акт за административно нарушение по реда на екологичното законодателство.

Справка в Червената книга на България сочи, че през 1967–1971 г. Черноморската популация от този вид делфини е наброявала, според някои наблюдения, над 18 000 индивида, докато в периода 1992–1995 г. от Галата до Емине ежегодно са преброени само около 20 екземпляра.