ИЗРОДИ! Какво е това в киселото мляко?
Мухъл или бактерия - и в двата случая става въпрос за изключително опасна находка
"Здравейте, според вас каква химия е слагана в това кисело мляко, за да хване такава гадост? Този въпрос зададе майка от Варна в голяма фейсбук група. Причината - присъствието на нещо отвратително в кофичката, която си е закупила в кварталния магазин.
"Прилича на мухъл, но в ярко червен цвят. Вероятно срокът на годност е изтекъл, но при всички положения не би трябвало млякото да придобива този червен цвят", уточнява жената.
Ако съдим по цвета, има опасност да става въпрос за т. нар. "червен мухъл" с научно наименование Neurospora crassa. Той понякога е червеникавокафяв, оранжев или розов. Консистенцията на червената плесен варира от лигав до пухкав до памучен или ронлив.
Може да е и по- лошо и в млякото да има наличие на Serratia marcescens - ентеробактерия, която образува колонии върху нишестени храни като царевична крупа или хляб .
И двете са изключително опасни за човешкото здраве!