Изроди отсякоха 22 липи, за да оберат цвета

Общество
16:29 - 24 Юни 2020
2906
Изроди отсякоха 22 липи, за да оберат цвета

Изроди отсякоха 22 липи в Старозагорско, за да оберат цвета им. Вандалството е констатирано при масовите проверки, които сужителите по горите от регионалните дирекции по горите и природните паркове извършват в горските територии за нерегламентирано бране на билки и недървесни горски продукти, съобщихаот Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).

Във връзка с настъпване на периода на събиране на билките, зачестяват и случаите на сеч на дървета с цел беритба на липов цвят за стопански цели.

Драстично нарушение са установили в първия ден от седмицата горските инспектори от Регионална дирекция по горите – Стара Загора. Те са констатирали сеч на 22 липи, които са отсечени с цел бране на липов цвят. Незаконната сеч е извършена в две насаждения – държавна горска територия. Съставени са два констативни протокола, но мързеливите вандали не са заловени.

15 акта по Закона за биологичното разнообразие от началото на годината са съставили горските инспектори от Регионална дирекция по горите – Бургас. Задържани са 141 кг блатно кокиче, 313 кг самардала, 1560 кг листа от бръшлян.

През 2019 г. горските служители са съставили 24 акта по Закона за лечебните растения. Задържани са 333 кг билки, гъби, горски плодове и недървесни продукти.

Брането на билки за стопански цели се извършва само с разрешително, издадено от държавното горско стопанство и по начин, който не нанася щети на дърветата.