Изследване: Бременните могат да предават коронавирус на бебетата си

Любопитно
11:40 - 10 Юли 2020
353
Изследване: Бременните могат да предават коронавирус на бебетата си

Изследване на италиански специалисти подкрепя хипотезата, че бременни жени, заразени с коронавирус, могат да предават инфекцията на неродените си бебета, съобщи Асошиейтед прес.

В проучването са обхванати 31 жени с COVID-19, родили през месеците март и април. Учените открили следи от коронавируса в няколко кръвни проби от пъпна връв, плацента и в един случай - в кърмата на родилка.

"Жените не бива да изпадат в паника. Това не означава, че откритият вирус е жизнен и е твърде рано да се правят препоръки или да се променят грижите за родилките и новородените", каза д-р Клаудио Фениция, имунолог от университета в Милано и ръководител на изследването.

Нужно е обаче да се правят още изследвания, особено на жени, инфектирани на ранен етап на бременността си, казва д-р Фениция. Той обсъди резултатите от проучването с колеги на медицинска конференция, проведена онлайн заради пандемията.

Още в началото на разпространението на новия коронавирус лекарите проучват дали заразата може да се предава в утробата. Ранни наблюдения в Китай показаха, че това е възможно, макар че повечето лекари са на мнение, че майките предават вируса на бебета в процеса на раждане или след него.