Изследване: Най-много убийства стават в горещо време

Високите температури увеличават агресията и гнева, което е предпоставка за извършване на престъпления, установиха учени

Общество
15:22 - 29 Септември 2020
342
Изследване: Най-много убийства стават в горещо време

Учени установиха, че високите температури увеличават агресията и гнева, а оттам  извършването на повече престъпления, съобщи пресслужбата на Уралския федерален университет (УрФУ) пред РИА Новости.

Изследването е проведено от екип от учени от Русия и Португалия, разчитайки на данни от „Росстат“ и руската база данни за плодовитост и смъртност за периода от 1989 до 2015 година.

„Установихме, че увеличаването на броя на жертвите, както при жените, така и при мъжете, се случва в дни със средна температура над 25 градуса. Факт е, че в отговор на високите температури човешкото тяло произвежда хормони на стрес като адреналин, норадреналин и тестостерон. Това води до възбуда на нервната система, предизвиква агресия и гняв", цитират се в съобщението думите на Олга Попова, доцент в Катедрата по икономика на УрФУ.

Специалистът отбеляза, че въздействието на топлината се влошава от безработицата и употребата на силен алкохол, т.е. в региони с по-високо ниво на безработица и повишена консумация на силни алкохолни напитки вероятността да станете жертва на насилие в горещите дни става по-висока. В същото време според нея за жените, особено на възраст между 45 и 59 години, най-опасните са почивни дни, когато взаимодействат със семейството си, тъй като, както показва статистиката, в семейството се извършват 70-80% от тежките престъпления с насилие и 30-40% от убийствата.