Изследване, открило света на електроните, донесе на трима учени Нобела за физика

ЕС
13:06 - 03 Октомври 2023
1558
Изследване, открило света на електроните, донесе на трима учени Нобела за физика

Учените Пиер Агустини (Щатския университет в Охайо), Ференц Граус ("Макс Планк") и Ан Л'Юилие (университета в Лунд) взеха Нобеловата награда за физика "заради експериментални методи, които генерират за атосекунди (много малка част от секундата) светлинни пулсове за изучаване на динамиката на електроните в материята", заяви Нобеловият комитет.

Това съобщи Нобеловият комитет в Стокхолм, обявявайки първия лауреат в седмицата на наградите.

Съотношението на атосекундата към секундата е като съотношението на възрастта на Вселената към човешкия живот, обясни Нобеловият комитет. "Ако всеки член на оркестъра свиреше за себе си, би се чувал само шум", обясниха още от комитета. Приносът на учените е, че показват как електроните взаимодействат помежду си.

Сред възможните носители на наградата по физика се споменаваха т.нар. усукан графен или обсерваторията за неутрино IceCube, намираща се близо до изследователската база "Амундсен-Скот" до Южния полюс, както и разработването на съхранение на данни с висока плътност в областта на спинтрониката.

Ден след наградата за медицина или физиология, отличието за физика бе второто в седмицата на Нобелите. Следват химия в сряда и литература в четвъртък, а носителят на наградата за мир, предизвикваща най-много коментари и единствената, обявена в Осло, ще стане известен в петък. Седмицата ще приключи на 9 октомври, с наградата за икономика, която не се връчва от Нобеловия комитет, а от шведската централна банка.