Изследване потвърди: Ковид-19 е по-опасен за децата от грипа

Здраве
18:00 - 20 Юни 2022
3404
Изследване потвърди: Ковид-19 е по-опасен за децата от грипа

Почти два пъти повече хоспитализации на тримесечие на децата заради мултисистемен възпалителен синдром, свързан с Ковид-19, са регистрирани през първите 15 месеца от коронавирусната пандемия, в сравнение с тези от грип през двете години преди нея, установиха американски учени, цитирани от ЮПИ.

Хоспитализациите заради мултисистемен възпалителен синдром на децата са били около 400 на тримесечие, а от грип през предишните години - около 200. 

Освен това децата, приети в болница заради Ковид-19 или мултисистемен възпалителен синдром, са се задържали там по-дълго и им е било необходимо по-инвазивно лечение, в сравнение с приетите заради грип, каза д-р Стивън Шейн от университетската детска болница в Кливланд. 

За изследването той и колегите му са анализирали данни за критично болни деца от 66 педиатрични интензивни отделения в САЩ. Те са били 1959 за Ковид-19 или мултисистемен възпалителен синдром за първите 15 месеца от пандемията (април 2020 г. - юни 2021 г.) и 1561 за грип за двегодишния период преди нея (април 2018 г. - март 2020 г.). 

Пациентите с Ковид-19 или мултисистемен възпалителен синдром са били в по-рисково състояние, но смъртните случаи не се различават в двете групи. 

Учените са се насочили към изследването заради честите сравнения между Ковид-19 и грип, особено при обсъждането на мерките за общественото здраве. Те отбелязват, че данните за грипа са от период, в който не е имало санитарни ограничения, докато през пандемията са използвани маски и е имало социално дистанциране и обучение от разстояние.