Изследване: Прекаралите коронавируса са защитени 5 месеца

Малка е вероятността да развиете тежки инфекции при повторно заразяване, каза проф. Сюзън Хопкинс

Здраве
20:55 - 14 Януари 2021
2833
Изследване: Прекаралите коронавируса са защитени 5 месеца

Повечето хора, които са преболедували коронавирус, са защитени да не се заразят отново поне 5 месеца, показва проучване на английското обществено здравеопазване.

То е проведено сред 21 хиляди здравни работници, които са тествани редовно между юни и ноември. От тях 6614 са се заразили по време на първата вълна, като положителни тестове отново са имали само 44-ма души. Това дава основание на учените да смятат, че ефикасността на защитата при прекаралите заболяването е 83% - повече от осигуряваната от някои ваксини.

Ръководителят на проучването проф. Сюзън Хопкинс коментира, че получените резултати са обнадеждаващи, тъй като предишни изследвания твърдяха, че получените антитела при боледуване бързо се губят, но все пак трябва да се има предвид, че защитата не е абсолютна.

“Малка е вероятността да развиете тежки инфекции при повторно заразяване, но съществува риск да се разболеете и да предадете вируса на друг. Затова повече от всякога е важно да стоим затворени, за да помогнем на здравните служби да се справят със ситуацията и да бъдат спасени повече хора”, обясни Хопкинс.