Изслушват Христо Иванов в комисията за Нотариуса заради срещи със Сарафов (СНИМКИ)

Топ
15:21 - 01 Август 2024
1164
Изслушват Христо Иванов в комисията за Нотариуса заради срещи със Сарафов (СНИМКИ)

Временната комисия за разследване на всички факти и обстоятелства за убития Мартин Божанов - Нотариуса и кръга около него изслушва оттеглилия се лидер на "Да, България" Христо Иванов заради негови срещи с изпълняващия функцията главен прокурор Борислав Сарафов и председателя на ВКС Галина Захарова. 

В медийни публикации се твърди, че по време на тези срещи бившият депутат и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов е направил опит да упражни влияние върху Сарафов и Захарова за конкретни дела. 

Председателят на временната парламентарна комисия Георги Георгиев (ГЕРБ) попита дали Христо Иванов е провеждал срещи с представителите на ВКС и какъв е характерът на тези негови контакти.

Христо Иванов благодари за интереса, но попита дали някой се е оплаквал, че той е оказвал влияние и каква всъщност е връзката с предмета на работа на комисията. Георгиев отвърна, че уви вече се е наложила практиката да бъдат викани хора за изслушване на базата на медийни публикации, така че да разсеят съмненията, породени от тях. 

 Христо Иванов заяви, че в 49-ото НС един от ключовите приоритети, около който се структурира възможността за излъчване на правителство, е била необходимостта от конституционна реформа.

"Аз бях един от хората, които се занимаваха с това да водят диалог с различни политически формации тук за оформянето на съгласие около конкретни решения в тази насока. (...) Тези хора трябваше да бъдат в постоянен процес на съгласуване - политическо и институционално", каза бившият лидер на "Да, България". 
Той заяви, че провел редица срещи с изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов и председателя на ВКС Галина Захарова заради техните публични заявки, че са готови да обсъждат реформите.

"Трябва да кажа, че тези колеги познавам от много години преди да заемат настоящата си длъжност, защото от десетилетия се занимавам с анализ и наблюдение на съдебната власт. Така че за мен никога не е било трудно да установим контакт", каза Христо Иванов. 
По думите му той е търсил съгласие в една много трудна политическа сред. Христо Иванов заяви, че медийните материали, разискващи тези негови срещи, са публикувани в сайтове, които лесно могат да се свържат с председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. 

"Ще се сдържа сега да издам имената на неинституционални играчи, участвали в тези срещи, защото така ще спра процеса от мазането им с катран и пера", добави той. 

Христо Иванов определи като инсинуации твъренията, че в тези разговори е ставало дума за конкретни дела.

"Инсинуираното влияние от моя страна е абсолютна лъжа. Не е имало такова нещо - имало е срещи и те са били фокусирани върху сложния процес на търсене на съгласие, за да излезем от тази безизходица", каза той. 

Снимки: Lupa.bg