Изстива премиерския стол на Марк Рюте

Днес той председателства последния си министерски съвет днес

Новини
13:11 - 21 Юни 2024
1482
Изстива премиерския стол на Марк Рюте

Нидерландският премиер в оставка Марк Рюте днес ще председателства за последен път седмичното заседание на Министерския съвет. Министрите ще се срещнат отново в края на следващата седмица, преди новият кабинет да встъпи в длъжност, но тогава премиерът в оставка ще участва в последната си европейска среща на върха.

Това предаде Националната информационна агенция на Нидерландия АНП.

Рюте вероятно ще бъде официално назначен за генерален секретар на НАТО през следващите дни, след като румънският президент Клаус Йоханис оттегли кандидатурата си в четвъртък. Това вероятно ще стане точно преди срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Рюте е на премиерския пост от 14 октомври 2010 г., което го прави

най-дълго управлявалия министър-председател в историята на Нидерландия.

На 7 юли се навършва една година, откакто четвъртият му кабинет падна поради разногласия относно политиката за предоставяне на убежище между коалиционните партньори - Народната партия за свобода и демокрация (НПСД), Демократи-66 (Д-66), Християндемократически призив и Християнския съюз.

Новият кабинет, ръководен от Дик Схоф, ще бъде назначен на 2 юли и след това ще заседава още два пъти преди началото на лятната ваканция: на 5 и 12 юли. Камарата на представителите ще се събере на последното си заседание на 4 юли, а Сенатът ще заседава до 9 юли.

Засега първият Министерски съвет след ваканцията е насрочен за 16 август.