Изтеглиха първата от дерайлиралите 4 цистерни с амоняк при Пирот

До пълното обезопасяване на района бедственото положение в града остава

Новини
18:57 - 29 Декември 2022
1856
Изтеглиха първата от дерайлиралите 4 цистерни с амоняк при Пирот

Първата от дерайлиралите в неделя 4 цистерни с амоняк от жп катастрофата при Пирот вече е изтеглена, предадоха сръбски медии. Операцията по изтеглянето им започна днес, обяви кметът на Пирот и председател на кризисния щаб Горан Весич.

Районът в радус от около 500 м от мястото на катастрофата е отцепен от полиция, властите не дават информация за хода на операцията по изтеглянето на дерайлиралите цистерни.

Репортери предават, че първо са били изтеглени към Ниш шестте незасегнати от общо 20-те цистерни в композицията, след което е бива вдигната и едната от авариралите четири цистерни.

Не е ясно къде се транспортират цистерните с амоняка, произведен в Девня, България, и предназначен за завода за изкуствени торове в гр. Шабац, Сърбия.

Операцията по изваждането на цистерните ще продължи около пет дни, обяви днес кметът на Пирот. Дотогава и до пълното обезопасяване на района бедственото положение в града остава. Замерванията и днес не са показали завишени стойности на амоняк в атмосферния въздух, нито във водите на река Нишава, обвиха от кризисния щаб.