Изтеглят изгорелия кораб до нидерландско пристанище

ЕС
14:51 - 03 Август 2023
1947
Изтеглят изгорелия кораб до нидерландско пристанище

Изгорелият кораб за превоз на автомобили край бреговете на Нидерландия предстои да бъде изтеглен до пристанище в кралството, съобщиха нидерландските власти, цитирани от Ройтерс.

Корабът "Фримантъл хайуей", който пътуваше от Германия за Египет, когато пожарът избухна на 26 юли, ще бъде изтеглен от сегашното си местоположение до близкото пристанище Еемсхавен, заяви нидерландското министерство на благоустройството и управлението на водите в изявление.

"По-голямата част от кораба вече е инспектирана и няма индикации, че все още има пожар на борда му", се казва в изявлението, като се добавя, че ситуацията на борда вече е стабилна.

Пожарът на регистрирания в Панама кораб, превозващ нови автомобили, доведе до смъртта на индийски член на екипажа и нараняването на седем, които скочиха от борда, за да избягат от пламъците.

Експерти по безопасността ще останат на борда на кораба по време на 64-километровата операция по теглене, която се провежда при тежки метеорологични условия.

Компанията за чартър на кораби "К-лайн" съобщи в петък, че на борда на кораба има 3783 превозни средства, включително 498 електрически превозни средства с батерии.

Започнато е разследване на причините за пожара, по-специално относно съобщенията, че е започнал от батерията на електрически автомобил.