Изтеглят опасни гръдни импланти от пазара

Силиконовите гърди имат общо с рака на гърдата, установиха през 2011 г. учените

Бюти
10:48 - 25 Юли 2019
6309
Изтеглят опасни гръдни импланти от пазара

Производителят на импланти за гърди Allergan Inc. огласи оттегляне на определени модели текстурирани импланти в световен мащаб, след като регулаторите предупредиха компанията за повишен риск от рак при прилагането им. Американската администрация по храните и лекарствата (АХЛ) заяви, че призовава за изтегляне, след като нова информация показа, че гръдните имплантанти на Allergan Biocell с текстурирана повърхност са свързани с по-голямата част от случаите на рядка форма на лимфом.

Този ход е след подобно действие във Франция, Австралия и Канада.

От АХЛ не препоръчват на жените с импланти да ги отстранят, защото този вид рак е много рядък, но казват, че трябва да се консултират с лекаря си, ако имат симптоми, които включват болка и подуване. Имплантите Biocell се отличават с текстурирана повърхност, предназначена да предотвратява приплъзване и да минимизира белега. Тези модели представляват едва 5% от американския пазар. По-голямата част от гръдните импланти, използвани в САЩ, имат гладка повърхност. Обявеното изтегляне от пазара не засяга гладките импланти на Allergan или другия текстуриран имплант на Allergan, продаван под марката Microcell.

Здравните власти за първи път свързаха гръдните импланти с рака през 2011 г. Болестта не е рак на гърдата, а лимфом, който нараства в тъканта на белега, обграждащ гърдите. Той расте бавно и обикновено може да бъде успешно лекувана чрез хирургично отстраняване на имплантите.

Съвсем наскоро, през май, от АХЛ заявиха, че опасността не е основание за национална забрана върху текстурираните продукти. Но в сряда от агенцията заявиха, че новите данни показват, че пряка връзка с рака с имплантите на Allergan не се вижда при други текстурирани импланти.

"След като доказателствата сочат, че продукт на конкретен производител изглежда пряко свързан със значителна вреда за пациента, включително смърт, АХЛ предприе действия", заяви заместник-шефът на АХЛ Ейми Абернети пред репортери.