Изтеглят от Италия нашите студенти

Над 15 хил. българи живеят в засегнатите от коронавируса райони, обяви генералният консул в Милано Таня Димитрова

Свят
08:35 - 24 Февруари 2020
3089
Изтеглят от Италия нашите студенти

Над 15 хил. българи живеят в засегнатите райони, спешният телефон звъни почти постоянно. Има и много туристи. Това каза Таня Димитрова, генерален консул в Милано пред Би Ти Ви.

Родители на български младежи, студенти в района със случаи на коронавирус, са съобщили, че ще ги приберат от страната.

В блокираните райони няма никакъв достъп, така че български туристи там просто няма как да попаднат, обясни Димитрова. По-скоро въпросът е да се избягват от туристите районите с обявена зараза - Ломбардия, Пиамонте, Венето.

Българите да пътуват само в краен случай в районите с установена зараза, препоръча и Външно.

Не се е обадил нито един българин от отцепените райони, обаждат се главно туристи, които питат какво да правят и как да променят своето пътуване, добави консулът.

Към момента 152 са заразените от коронавирус, трима са починали, всички са италиански граждани, потвърди тя информацията от местните власти. 26 са с тежа клиника, останалите нямат ясно изразени симптоми. Тежките случаи са на по-възрастни хора.

Антония Карова и семейството й до вчера били в Ломбардия, от днес са във Флоренция, разказа българка. Били на състезания в района, но въпреки че зоната не е от засегнатите, всичко било прекратено и останалите събития - отменени.

Известна паника е настъпила, особено при децата. По бензиностанциите е напрегнато - хората са с шалове, с маски, улиците са празни. По аптеките маски няма, разказа българката, чието семейство живее във Флоренция.