Изтекла давност спаси от затвор бившия областен управител Ердинч Хаджиев

Губернаторът е сключил 48 неизгодни сделки с държавна земя

Актуални новини
15:31 - 09 Октомври 2024
5502
Изтекла давност спаси от затвор бившия областен управител Ердинч Хаджиев

Заради изтекла давност Апелативният съд в София е отменил ефективната присъда от 2 г. и 10 месеца за Ердинч Хаджиев от Добрич. Той е областен управител от май 2008 до юли 2009 г.

Хаджиев е арестуван през март 2010 г. и е обвинен за длъжностно престъпление при продажба на апетитни имоти по Черноморието.

Разследването срещу него започва в Добрич, но след това е прехвърлено в Специализираната прокуратура. Изправен е на съд през 2018 г., когато там се прехвърлиха делата срещу високите етажи на властта. Съдия Георги Ушев го признава за виновен и решава, че ще лежи в затвора ефективно за 2 г. и 10 месеца. Това се случва на 7 юли 2022 г. - три седмици преди закриването на специализираното правосъдие. Хаджиев обаче обжалва пред Апелативния съд в София. През цялото време давността за извършеното престъпление тече, тя е 15 г. А последната сделка с подписа на Хаджиев е от 13 юли 2009 г.

“15-те години са изтекли на 13 юли 2024 г.”, пишат съдиите в решението си да отменят присъдата и да прекратят делото. В случая те не могат да направят нищо друго, защото законът е такъв. Делото е при тях от януари т.г. и са проведени 7 заседания. Дори да го бяха приключили тогава, давността щеше да изтече, докато стигне до Върховния касационен съд като последна инстанция.

Според разследването на прокуратурата Ердинч Хаджиев е сключил 48 неизгодни сделки с държавна земя, която става собственост на частници. Сред тях са и стотици декари в курорта Русалка, собственост на Николай Банев и съпругата му Евгения.

За повечето сделки между държавата и купувачите посредник е една фирма. Тя е на съпругата на Пламен Ганев. Дружеството оформяло документите на купувачите и ги внасяло в областната управа при Хаджиев. През същата фирма са минавали и компенсаторките. Актуализираните скици минавали през кадастъра в Добрич.

Една от сделките е за 32 дка до фара в Шабла, които стават собственост на зетя на Ердинч Хаджиев (мъж на сестра му), а други са купени от близки на Пламен Ганев.

По делото някои обвинения отпадат, а сумата на щетата за бюджета намалява от 55 млн. лв. до 7,5 млн. лв., доказани с присъдата на съдия Ушев от първата инстанция.