Изтекоха личните данни на хиляди британски военни

Свят
12:03 - 07 Май 2024
826
Изтекоха личните данни на хиляди британски военни

Британски служители съобщиха, че имената и банковите данни на хиляди действащи британски военнослужещи са били разкрити при изтичане на данни от система за заплати, предава Асошиейтед прес.

Министерството на отбраната заяви, че министърът Грант Шапс ще направи изявление в Камарата на общините във вторник следобед, като "представи многоточков план за подкрепа и защита на военния персонал".

Министерството не коментира съобщението на Sky News, че китайски хакери са заподозрени в извършването на кибератаката.

Министърът на кабинета Мел Страйд каза пред Sky, че "ние не казваме това точно в този момент".

Британските медии съобщиха, че правителството ще обвини "враждебни и злонамерени актьори", но няма да назове страната, която смята за отговорна.

Пробивът е станал в система за заплати на трета страна, съдържаща банкови данни на всички служители на въоръжените сили и някои ветерани. В някои случаи адресите им също може да са били разкрити.

Досега разследващите не са открили доказателства, че данните са премахнати.

През март Великобритания и Съединените щати заявиха, че хакери, свързани с китайското правителство, са се насочили към американски служители, журналисти, корпорации, продемократични активисти и изборния надзор на Обединеното кралство в кампания от "злонамерени" кибератаки. Двете страни наложиха санкции на няколко лица, а САЩ повдигнаха обвинения срещу седем предполагаеми хакери, за които се смята, че живеят в Китай.