Източното Средиземноморие - въпрос за 82 милиона турци

Анкара никога няма отстъпи от исканията си, категоричен е енергийният министър

Свят
17:12 - 30 Юли 2019
2208
Източното Средиземноморие - въпрос за 82 милиона турци

Източното Средиземноморие е въпрос за 82 милиона турци. Това заяви енергийният министър на страната Фатих Дьонмез, като обяви, че Турция няма да се откаже от претенциите си, пише електронното издание на гръцкия вестник Катемарини.

Със завършването на програмата си през 2023 година, Турция ще има капацитет да съхранява 5,4 милиарда кубически метра природен газ, отбеляза Дьонмез, като уточни, че това ще представлява най-големият капацитет за съхраняване в света. Експертът добави, че това ще бъде „един от най-добрите отговори за онези, които се противопоставят на справедливите дейности на Турция в Източното Средиземноморие“, визирайки сондажите на страната в района около остров Кипър.
„Турция никога не е без алтернатива“, отбеляза Дьонмез. „Легалните права на Турция и (т.нар.) Турска Република Северен Кипър никога няма да са предмет на пазарлък“. Дьонмез добави, че Източното Средиземноморие „е не само въпрос за нашето министерство и другите компетентни ведомства“. „Това преди всичко е въпрос за 82 милиона“, обясни министърът, визирайки населението на Турция. „Това е въпрос на отечеството, въпрос за Турция, борба срещу тези, които са притеснени от съществуването на Турция“. Анкара никога няма отстъпи от исканията си в Източното Средиземноморие, категоричен е още енергийният министър.

В средата на юли Съветът на ЕС прие заключения относно сондажните дейности от страна на Анкара в Източното Средиземноморие.

"Съветът изразява съжаление, че въпреки многократните призиви на Европейския съюз Турция да прекрати незаконната си дейност в Източното Средиземноморие, тя продължи сондажните си операции на запад от Кипър и започна втора сондажна операция на североизток от Кипър в кипърските териториални води. Съвет подчертава отново, че подобни незаконни дейности имат значително непосредствено отрицателно въздействие върху целия спектър на отношенията между ЕС и Турция. Съветът отново призовава Турция да се въздържа от подобни действия, да действа в дух на добросъседство и да зачита суверенитета и суверенните права на Кипър, в съответствие с международното право", стана ясно тогава от изявлението на европейската институция.