Извадиха 40 трупа от Нил

Свят
22:00 - 05 Юни 2019
4199
Извадиха 40 трупа от Нил

Oколо 40 тела на демонстранти са били извадени от река Нил. Смъртта им е настъпила, след като в понеделник силите на реда със сила се опитаха да разпръснат мирният протест пред щабквартирата на военните в столицата Хартум. Това съобщават лекари, приближени до опозицията в Судан, цитирани от БГНЕС.

Суданският управляващ преходен военен съвет обеща да разследва случая. Жителите на суданската столица казаха пред Би Би Си, че живеят в страх от членовете на „Силите за бърза подкрепа”, които вилнеят по улицата.

„40 тела на нашите благородни мъченици бяха извадени от река Нил вчера”, съобщи Централният комитет на лекарите в Судан. Те съобщават, че общият брой на загиналите към момента е 100 човека.

Управляващите са изправени пред международно осъждане заради атаката.Опитът на Съвета за сигурност на ООН да осъди действията на Судан бе блокиран вчера от Китай и Русия.

Демонстрантите окупираха площада пред военната щабквартира на 6 април, преди президентът на страната Омар ал-Башир да напусне след 30 години управление.Представители на демонстрантите преговаряха с военното правителство, което се съгласи за тригодишен преходен мандат, който да завърши с избори. Но в понеделник силите на реда нападнаха площада, за да разпръснат протестиращите.