Извадиха миома с размерите на бебе от корема на софиянка

Новини
11:26 - 11 Септември 2019
2042
Извадиха миома с размерите на бебе от корема на софиянка

Доброкачествен тумор (миома) с размер, надхвърлящ средното тегло на новородено бебе, отстраниха лекари от МБАЛ "Надежда" при сложна операция. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. Туморът е бил 4,2 килограма, научи впоследствие Lupa.bg.

Пациентката не е потърсила лекарска помощ в продължение на цели две години, тъй като не е оценила единствения симптом - напълняване в областта на корема. Жената смятала, че е напълняла от стрес и прилагала какви ли не диети, за да отслабне. Тя припада на работното си място и търси лекарска помощ след голяма кръвозагуба. Едва тогава се установява заболяването - огромен миомен възел.

Веднага след постъпването в болницата са направени две спешни кръвопреливания заради наличен анемичен синдром, който много често съпътства миомната болест. След двучасова операция лекарите отстраняват над 4-килограмово образувание. Пациентката е настанена в реанимацията на болницата и вече е в стабилно състояние.

"Случаи като този ни карат да напомняме на българската жена, че редовният профилактичен гинекологичен преглед има за цел ранна диагностика на заболяванията и в повечето случаи 100% излекуване при навременна диагностика", каза водещият оператор д-р Ваня Атанасова.