Извънредна проверка на обвиняеми с две и повече досъдебни производства

Разпоредена е от главния прокурор Иван Гешев и цели повишаване на ефективността на взаимодействието с МВР

Новини
17:37 - 21 Януари 2020
1565
Извънредна проверка на обвиняеми с две и повече досъдебни производства

Започва извънредна проверка на разследванията срещу обвиняеми с две и повече досъдебни производства. Тя е по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев и цели повишаване на ефективността на взаимодействието с МВР по тези дела, съобщи БНР.

Че ще бъде разпоредена такава проверка стана ясно след срещата вчера на премиера Борисов с бащата на жестоко убитото от непълнолетен момиче от село Галиче. На срещата присъства и Обвинител №1 Иван Гешев.

На Окръжните и районните прокуратури е разпоредено да направят анализ на състоянието на досъдебните производства срещу обвиняеми с две и повече дела и да окажат контрол за срочността на приключването им.

На наблюдаващите прокурори пък - да осигурят приоритетно и бързо провеждане на тези досъдебни производства, включително чрез предприемане на необходимите мерки за формиране на екипи.

Те трябва да преоценят и адекватността на мерките за неотклонение и другите мерки за процедурна принуда от гледна точка на обществената опасност на престъпленията и на личността на обвиняемите.

В случаите на констатирани нарушения при неспазване на съответната мярка за неотклонение и укриване от органите на досъдебното производство, наблюдаващите прокурори следва да предприемат действия за замяна на наложената мярка с по-тежка, е друго указание на Иван Гешев до шефовете на прокуратурите в страната.