ИЗВЪНРЕДНО: Болните от коронавируса у нас са вече четирима

Медицинско лице е заразено от инфектираната в Габрово, Борисов свика министрите

Здраве
10:05 - 08 Март 2020 (обновена)
5672
ИЗВЪНРЕДНО: Болните от коронавируса у нас са вече четирима

Общо четирима са вече болните от COVID-19 у нас. Мъж на 61-годишна възраст е третият заразен от коронавируса у нас, стана ясно от брифинга след свиканото от премиера Бойко Борисов заседание на Националния кризисен щаб. Четвъртият болен е медицинско лице от Габрово. Става въпрос за жена, която е третирала 75-годишната болна с пневмония. 

24 проби са били взети от контактните лица на 27-годишния болен в Плевен, а 46 от контактните лица на жената с болестта в Габрово. Тестовете още не са приключили.

"Развитието на ситуацията у нас повтаря тази в много други страни", съобщи държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

Прилагат се всички мерки, за да се спре разпространението на заразата. Никой няма да бъде изписван от двете болници в Габрово и Плевен. Клиниките се дезинфекцират. "Няма основание за паника. Пациентите са открити в оздравяващ период", успокои шефът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски.

От щаба отново призоваха да се спазват хигиенните предписания на СЗО и да се избягват масови мероприятия. 

В Плевен предстои разкриването на още легла, защото те не достигат. Предпазните облекла били достатъчни, поне засега. 

"Задоволително е, че няма паника сред медицинския персонал, няма абдикация от задълженията", каза още Мутафчийски. И призова да не се започва издирване на местонахождението на потенциално болните контактни лица. "Те не са прокажени. Нека покажем цивилизовано ниво", апелира той. "Дадохме дума, че независимо по кое време на денонощието се установи случай, да информираме гражданите", каза още шефът на ВМА. 

На въпрос кой е нулевият пациент у нас, той се застрахова, че откриването му е истинско предизвикателство не само тук, но и в голяма част на света, където епидемията вече избухна. 

"Вчера Финландия обяви, че има проблем с обработването на всички проби, като това е на фона на 13 пациенти. Стигна се до там да купуват нова апаратура. У нас има 4 лаборатории и те имат определен капацитет и той не е безкраен. Приоритетни са пробите, които се изследват сега. Има технологичен момент и лабораториите не са спирали да работят денонощно. Постъпват непрекъснато нови проби. Веднага ще дадем информация за всички тях", обеща шефът на щаба проф. Мутафчийски. 

Премиерът Бойко Борисов е показал своята ангажираност към проблем от първия момент, цялото правителство е мобилизирано за намиране на консумативи, за превенция, добави той. 

Броят на тестовете у нас засега е достатъчен. "Вършим си много добре работата и ако не беше така, може би досега щяхме да имаме стотен пациент. Ситуацията от вчера вече е различна, защото досега имахме и фалшиви положителни проби", разкри проф. Мутафчийски. За областните градове - Плевен и Габрово - мерките срещу коронавируса се разширяват отвъд тези, свързани с грипната ваканция, обявена до 11 март включително. 

Подозрителните пациенти у нас веднага подлежат на превоз с линейка и им се слага задължително маска, а онези под карантина разполагат с нормални условия, включително с телевизори и безжична интернет мрежа във ВМА. 

В момента заседава и Министерският съвет.