ИЗВЪНРЕДНО: БСП вика Бойко в парламента

Политика
14:16 - 06 Август 2020
4999
ИЗВЪНРЕДНО: БСП вика Бойко в парламента

Извънредна новина: БСП вика Бойко Борисов в парламента, за да даде обяснени за насилието над журналисти на конференцията на ГЕРБ в „София Тех Парк”. Новината съобщи преди минути лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

„Мотивите за искане на извънредно заседание на парламента на 10 август са следните: първо по бюджета - последиците от коронакризата са тежки за икономиката. Последния месец Бойко Борисов обеща и раздаде 2 милиарда лева без план, без стратегия извън парламентарния ред, само и само да потуши недоволството срещу себе си и правителството и за свое лично спасение. Това са парите на всички българи, искаме гаранции, че те ще стигнат до хората и до реалната икономика, а няма да потънат в нечие чекмедже и до приближените до властта фирми. Искаме ясен отчет какво е състоянието на бюджета и прогнози за есента и зимата. Искаме три неща - прозрачност за харченето на всеки лев, предвидимост за икономиката и грижа за хората”, настоя Нинова.

Другата точка, по която БСП привиква министър-председателя в парламента е, че на официално мероприятие на управляващата партия се стигна до там да се нанася груб побой над журналисти.

Има данни, че биячите са свързани или се познават с партия ГЕРБ, ясна бе Корнелия Нинова. И в двата случая - харченето на пари извън контрола на парламента и насилието над журналисти са емблема на ГЕРБ, заяде се с Бойко лидерът на БСП.

Нинова съобщи, че социалистите не са се консултирали с другите парламентарни групи, включително с ДПС. "При внасяне на необходимите подписи, председателят на Народното събрание е длъжен да свика парламента. А ние имаме необходимите подписи", посочи тя. На въпрос не може ли актуализацията на бюджета да почака до септември, лидерът на БСП отговори така: 

"Дали фалиращите фирми могат да чакат до септември? Дали стотиците хилядитге безработни могат да чакат до септември? Тези мерки, дори с актуализации, закъсняха". 

Последните социологически проучвания Корнелия Нинова приема с резерви. "Доста са противоречиви.   Нека дойде парламентарна кампания и тогава ще коментираме възможни коалиции", лаконична беше тя. 

Междувременно Нинова съобщи, че

в последния момент и Кирил Добрев е подал документи да участва в състезанието за председател на БСП.