ИЗВЪНРЕДНО: ИТН иска оставката на шефа на НС

Политика
11:53 - 15 Юни 2022
2701
ИЗВЪНРЕДНО: ИТН иска оставката на шефа на НС

„Има такъв народ“ ще внесат проекторешение за отстраняване на Никола Минчев ("Продължаваме промяната") от председателкия пост на Народното събрание, обяви депутатът Станислав Балабанов. По-рано в пленарната зала за това заговориха и от ГЕРБ-СДС.

Повод за недоволството им стана спор дали изслушването на министъра на външните работи Теодора Генчовска да бъде засекретено или не. Минчев повтаря, че заседанието трябва да бъде открито, защото в първоначалното си искане за изслушването "Има такъв народ" не са посочили, че ще бъдат цитирани секретни документи, а парламентът не бил взел решение въпросите и отговорите ѝ да не бъдат публични.

"Има такъв народ" защитават тезата, че министърът на външните работи е внесла документи в секретното деловодство на Народното събрание. По думите на представителите на партията на Слави Трифонов, за да отговаря Генчовска на въпросите на народните представители няма как да не се позовава на секретните документи. Направи ли го обаче, ще наруши закона.

За този риск Станислав Балабанов предупреди шефа на парламента Никола Минчев, като го предупреди, че ако погази закона, може да се раздели с председателското място.

Младият шеф на НС обаче изпусна репликата: "Ако мислите, че много ме вълнува дали ще се разделя с този пост..."