Извънредно: Катедралата "Нотр Дам" в Париж гори!

Президентът Макрон отмени речта си, планирана за тази вечер

Новини
20:40 - 15 Април 2019 (обновена)
4462
Извънредно: Катедралата "Нотр Дам" в Париж гори!

Пожар избухна в катедралата "Нотр Дам" в Париж, а посетителите веднага са били евакуирани, съобщи Франс прес. Кулата с форма на стрела на парижката катедрала Нотр Дам рухна под напора на пламъците, които обхванаха цялата горна част на храма. Малко преди кулата да рухне, след като беше обхваната цялата от пожара, говорителят на катедралата Андре Фино каза, че цялото скеле на катедралата гори. Според в. "Фигаро" част от горящия покрив също се е срутил.

Според източник от парижката противопожарна служба, пожарът е свързан вероятно с работите по обновление и реставриране на сградата. Пламъците са лумнали към 16,50 ч. по Гринуич. Огънят е тръгнал от скеле, издигнато от едната страна на катедралата. Според източник на огнеборците, пожарът е възникнал в покривната част на храма, над чийто кули сега се е издигнала гъст дим.

Уникалната сграда, която е една от перлите и символите на Париж, е издигната през 1163 – 1345 г. и е едно от най-великите постижения на готическата архитектура. Тук през 19 век е коронован за император Наполеон Първи.

Катедралата побира 9000 души и всяка година се посещава от милиони туристи. В нея всяка неделя се организират безплатни концерти. Все още не е ясно какви са мащабите на бедствието. Пожарът все още не е овладян.

Реконструкцията, която в момента се извършва на катедралата, е трябвало да завърши до края на тази година.

Френският президент Еманюел Макрон отложи речта, която трябваше да произнесе тази вече в 18 ч. парижко време и в която трябваше да представи пакет от първи мерки в отговор на исканията на протестиращите от движението на "жълтите жилетки", предадоха световните агенции, като се позоваха на представител на френското президентство. Речта на Макрон беше предварително записана и трябваше да се излъчи по телевизията. 

Световните агенции съобщиха, че той пътува към катедралата.

Пожарът в Нотр Дам избухна в 18,50 ч. местно време. Според първите хипотези той може да е свързан с обновлението на катедралата, което тече от юли насам. На място работят противопожарните служби. Зоната е отцепена. Хората са призовани да не се доближават до мястото. Кадри, излъчвани по френски телевизии от мястото на събитието, показват, че цялата горна част на храма гори.

Полицаите не позволяват на хората да доближават сградата поради съображения за сигурност. 

Очевидци споделят, че моментът е много емоционален както за жителите на Париж, така и за посетителите на града. "Няколко вековна история остава под прахта", коментират свидетелите на пожара, който към 20:30 мин. местно време все още не е овладян от пожарникарите. Една от причините е, че навсякъде в сградата е вложено дърво като строителен материал. То е лесно запалимо и това само по себе си усложнява работата на огнеборците.

Очаквайте подробности