ИЗВЪНРЕДНО: Кирил Петков поиска главата на шефа на АПИ

Пътната агенция поставя в риск живота на българите, това не трябва да се допуска, написа премиерът в оставка

Политика
11:30 - 27 Юли 2022
5367
ИЗВЪНРЕДНО: Кирил Петков поиска главата на шефа на АПИ

Министър-председателят Кирил Петков поиска оставката на шефа на Агенция „Пътна инфраструктура” Тодор Василев, бивш депутат от ИТН, заради спрените ремонти на републиканската пътна мрежа. С пот във фейсбук премиерът в оставка призова регионалният министър Гроздан Караджов да уволни Василев.

Ето пълния текст на позицията, публикувана от Кирил Петков: 

Единствената функция на институциите е да работят в полза на хората.

Действията на МРРБ и агенция «Пътна инфраструктура» от тази седмица са показателни, че на България е нужно ново антикорупционно мнозинство, което да пресече завинаги порочните модели на предишната власт и да върне институциите на гражданите.

За пореден път сламени чиновници и брокери влязоха в акция за опазване на държавната хранилка за строителните фирми, близки до ГЕРБ и кръговете около тях. Същите, взели стотици милиони на тъмно за работа по пътищата, с договори, по които текат проверки заради порочни строителни практики.

С прекратяването на новите, прозрачни обществени поръчки, АПИ възпрепятства пътната поддръжка в държавата в следващите 6-7 месеца и поставя в риск здравето и живота на гражданите. Това не трябва да се допуска!

Очаквам народните представители спешно да обсъдят проблема в регионалната комисия и да излязат със законосъобразно решение, което да гарантира, че българските пътища ще се поддържат без пропуск, включително през зимния сезон.

Очаквам компетентните органи, включително прокуратурата, да се сезират по извършените нарушения и да възобновят проверките по работата на строителните фирми и целесъобразното изразходване на стотиците милиони публични средства.

Тодор Василев яхна АПИ в края на декември 2021-а

Очаквам министър Гроздан Караджов незабавно да освободи председателя на АПИ, заради чиито действия и бездействия е нарушен общественият интерес в полза на привилегировани фирми.