Извънредно! Купуваме най- мощното оръжие от Германия

Новини
19:20 - 24 Юли 2024
12625
Извънредно! Купуваме най-мощното оръжие от Германия

България разговаря с Германия за купуване на системи за противовъздушна отбрана. Това съобщи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов по време на заседанието на комисията по отбрана в НС. Запрянов настоя за бързото придобиване на способности за противовъздушна защита. 

Министърът заяви, че яснота по темата ще има след края на разговорите. И успокои депутатите:

"Съвместната група води разговори с германското правителство. Предстои тепърва да разработим проект за инвестиционен разход, който ще мине през министерството и после ще дойде при вас. Когато сключим навреме договор, имаме изгодни цени. И колкото по-рано го направим това, ще сме сигурни, че в годините това ще е цената за един комплект. Колкото се бавим, цената расте".

Министърът обясни, че страната ни търси "ценови предложения и привилегии, които германското правителство осигурява за техните въоръжени сили“. 

От края на 2023 година страната ни е част от инициативата на 13 НАТО-вски държави за закупуване на идентични ПВО системи. Известната като "Щит на европейското небе" е под егидата на Германия и ще търси съвместна доставка на ПВО системи от типа "Ароу 3" и "Пейтриът". 

По време на комисията Запрянов каза, че на по-късен етап депутатите ще разглеждат и предложенията за договор за противотанковите ракети Javelin, нужни на новите сухопътни машини "Страйкър", както и решението за боеприпаси за машините, които МС одобри в сряда.

"То е на стойност около 118 млн.".

Комисията по отбрана подкрепи допълнителните разходи за дооборудването на двата нови патрулни кораба със системи за електронна война и борба с подводници. Разходите са за около 194,331 млн. лева, разпределени по години до 2028 г. 

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов каза, че в бъдеще двата нови кораба ще имат и дронове за разузнаване и наблюдение.