Извънредно: Напрежението ескалира, стрелят в Конгреса на САЩ! (видео на живо)

Топ
21:52 - 06 Януари 2021 (обновена)
12673
Извънредно: Напрежението ескалира, стрелят в Конгреса на САЩ! (видео на живо)

Невиждани до този момент безредици прекъснаха заседанието, на което американският Конгрес трябваше да потвърди победата на Джо Байдън в президентските избори в САЩ. Малко след 21 ч. българско време полицията нареди евакуиране на хората от офиси на Конгреса, след като привърженици на действащия президент Доналд Тръмп събориха част от бариерите, поставени пред Капитолия, предадоха световните агенци.

Малко след 22 ч. българско време бе съобщено, че от сградата вече са евакуирани сенатори и вицепрезидентът Майкъл Пенс. Съобщава се и за стрелба по вътрешните коридори. Засега обаче не е ясно по кого е открит огънят.

Органите на реда използват сълзотворен газ и светлинни гранати

Eдин от щурмуваците се похвали в социалните мрежи, че е седнал на председателското място в Сената. "Аз съм в кабинета на Нанси Пелоси", написа в Инстаграм един от нахлулите в сградата и публикува снимка оттам. Във връзка със създалата се извънредна ситуация председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси поиска помощ от Националната гвардия. Пентагонът обаче отклони искането и обяви, че охраната на място може да овледее ситуацията.

Малко преди това протестиращи са разбили прозорците на Капитолия с американските знамена, а някои от тях са успели да нахлуят в сградата. В момента те се разхождат вътре. В отговор органите на реда използват сълзотворен газ и светлинни гранати. "Фокс нюз" съобщи за четирима ранени, но не става ясно дали са привържаници на Тръмп, или полицаи. Междувременно се разбра, че в сградата се стреля и с пистолети.

В Капитолия нахълтаха привържаници на Тръмп

Привържаниците на Тръмп щурмуваха Конгреса около 20,30 ч.

Конгресът заседава само около час, но достатъчно за част от републиканците.

По-рано привържениците на Доналд Тръмп сред конгресмените оспориха електоралните гласове от щата Аризона и с това отложиха окончателното решение.

В това време хиляди обикновени привърженици на все още действащия президент се събраха недалеч от Белия дом. Пред тях Тръмп отправи остри упреци към онези републиканци, които признават победата на Байдън, и призова вицепрезидента Пенс незабавно да спре процедурата в Конгреса. "Тази победа е фалшива! Джо не е президент!", обяви екзалтиран Тръмп и призова привържаниците си: "Не ги оставяйте да ни вземат изборите!".

В щата Джорджия продължава броенето на гласовете, подадени за двете оспорвани места в Сената. Демократическата партия е на път да спечели и двете и така да си осигури контрол върху Конгреса.

Междувременно Доналд Тръмп призова щурмуваците да подкрепят полицията в Капитолия и правоприлагащите органи и да не вандалстват излишно. "Те са на наша страна! Бъдете мирни", написа той в Туитър.

Гледай на живо тук: