Извънредно: Няма да раздават върба на Цветница (ВИДЕО)

Актуални новини
13:42 - 09 Април 2020 (обновена)
8159
Извънредно: Няма да раздават върба на Цветница (ВИДЕО)

Светият Синод реши тази година да не изпраща църковна делегация до Йерусалим за пренасяне на Благодатния огън. Църквата ще раздаде от този, който е останал от миналата година. Това заяви Ловчанският митрополит Гавриил на извънредна пресконференция в Министерския съвет заедно с премиера Бойко Борисов. Решението е взето, за да се спестят разходи от изпращане на правителствения самолет и по-добре те да отидат за медиците, стана ясно от думите на дядо Гавриил.

Преди това министър-председателят отиде на крака при патриарха и владиците в сградата на Светия синод. Те обсъдиха мерките за безопасност, които църквата ще предприеме във връзка с опазването на здравето на населението по Великденските празници. Министър-председателят присъства на извънредното заседание на Синода.

Синодът е решил във връзка със сложната епидемиологична обстановка на Цветница да не се раздават върбови клонки пред църквите, за да се избегне струпването на хора. На Разпети петък хората няма и да минават под масата. Тази традиция символизира минаването под Христовата плащеница. Миряните ще минават под плащеницата, която тази година ще бъде държана от четирима духовници, уточни дядо Гавриил.


"Поради епидеомологичната обстановка и обявеното извънредно положение в страната и поради това, че благодатен огън е запазен в Българската патриаршия от миналата година, Синодът препоръчава правителственият полет от Тел Авив и обратно да не се осъществи, а предвидените средства за транспортните разходи да се пренасочат за борба с коронавируса. По места ще се вземе благодатен огън, където е запазен", прочете дядо Гавриил решението на владиците.

На Цветница Българската патриаршия няма да раздава върба и цветя. Според Синода това не е малък компромис. Най-важното обаче е да има Света литургия, смятат те.

Тази година службата на Великден ще започне навън. Ще се вземат мерки хората да са на безопасно разстояние. В храмовете постоянно се дезинфекцират иконите, на входа се слага изтривалка с дезинфектант. Има препоръка богомолците да влизат с маски и да са на безопасно разстояние.

Ловчанският митрополит Гавриил похвали премиера, че се е справил много добре по време на кризата и го поздрави от името на Синода, че се бори всячески с коронавируса и че спазва християнските традиции. 

"Заслугата на тези, които управляват България в този случай е огромна. Благодарим им за тяхната вяра в Бога", коментира Ловчанският владика по повод засега ниската заболеваемост у нас.

"В трудни моменти човек показва какво има наистина вътре в него. Благодарни сме на г-н премиера за това, че се старае всячески да се бори с тази пандемия и, че се старае да спазва и традициите на християнска православна България, защото самият той има в себе си вяра в Бога. Ние сме една от държавите с най-малко заболели по света, услугата е на тези, които ръководят България и тяхната вяра в Бога“, допълни митрополитът.

Вчера министър-председателят изрази опасенията си, че пикът на разпространението на заразата от коронавирус у нас ще е точно по време на Цветница и Великден.

"Истински ме е страх Цветница и Великден да не ни вкарат в тоя пик. В момента пълзим бавно нагоре, но нагоре, нещо по-дисциплинирано, ако можем да направим", каза Борисов по време на брифинга на оперативния щаб в сряда. Той подчерта, че няма как да говорим за разхлабване на мерки сега, преди да минат две-три седмици и да се види каква ще бъде ситуацията след празниците.

Днес Борисов посочи, че към момента в името на живота и здравето на българските граждани за ограничение на разпространението на коронавируса са въведени редица мерки. „От една страна сме забранили парковете, забранили сме хората да излизат в планините, затова пуснем ли ги да излязат така масово, много ме е страх да не тръгне голяма зараза“, категоричен бе премиерът.

"Не могат да кажат отците „Не идвайте в църквата“ – значи да си хвърлят расото. Ние можем като щаб и правителство да кажем – само крайно нуждаещите се, само тези, които имат истинска нужда и тя е по-силна от страха да се разболеят от коронавирус", заяви още Борисов. В крайна сметка храмовете ще останат отворени – за разлика от решеното, например, в Гърция и Сърбия, добави той.

"Да не се раздават върби, защото това масово ще разнесе по домовете ако има малко зараза. И те се съобразиха с това, за първи път в историята това ще го направят свещениците", отчете премиерът.

„Правителството, Синодът и народът трябва да са много, много дисциплинирани – хем да можем да си почетем вярата, хем да си търсим упование в Господа – „Господ помага, но в кошара не вкарва“, казват старите хора“, отбеляза премиерът. Той посочи, че БНТ ще предава на живо литургиите в храмовете и така гражданите ще могат да посрещнат празниците и у дома. Така храмовете остават отворени, но „само за тези, за които нуждата им да отидат е по-голяма от страха им от коронавируса – за да не убием духа в тези хора, това е изключително важно за нацията“. „Ще си понеса упреците и наказанието, ако не сме били прави с владиците и патриарха“, подчерта Борисов.