Извънредно от парламента: Субсидията за партиите пада на 1 лев

117 депутати гласуваха "за", 90 се обявиха против драстичната поправка

Политика
13:02 - 12 Юни 2019 (обновена)
3278
Извънредно от парламента: Субсидията за партиите пада на 1 лев

Народното събрание прие на първо четене падането на държавната субсидия за партиите от 11 на 1 лев на глас с вота на 117 депутати. Предложението бе направено от премиера Бойко Борисов и само за една седмица то бе прието. Очаква се да има поправки и редакции в комисиите преди второто гласуване на текстовете за промени в бюджета в детайли. 

90 народни избраници днес се обявиха "против" поправките. Намалението на партийната субсидия важи за периода от 1 юли до 31 декември, така че то обхваща и предстоящите местни избори.

Гласувалите "за" 117 народни представители са от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля", а 90-те "против" са от БСП и ДПС. Нямаше нито един въздържал се.

"Много се наслушахме на популизъм. Ще стане накрая като в Чехия и в много страни милиардерите да са и премиери - няма да мине много време и партиите ще станат собственост на бизнесмените. Но нали знаете, в една лудост, който се обяви срещу лудите, сам го обявяват него за луд“, мотивира решението си да предложи драстичното падане на субсидията премиерът Борисов. 

По време на дискусиите преди гласуването Тома Биков от ГЕРБ заяви, че предложението за намаляване на субсидията на 1 лев е направено с преценка на всички рискове. Знаем, че ако бюджетът не финансира партиите, те ще се финансират по друг начин, посочи той. 

Драгомир Стойнев от левицата каза, че няма да подкрепят законопроекта. Той отбеляза, че от БСП са "за" намаляване на размера на партийната субсидия, но това да не застрашава функционирането на политическите партии. Той посочи, че предложението е направено "на крак", без консултации с политическите сили, и застрашава демокрацията. Ние ще предложим на всички политически сили диалог, да не се бърза, между първо и второ четене да обсъдим и да намерим правилните решения, така че да не застрашим политическия живот в страната, изтъкна Стойнев.

Йордан Цонев (ДПС) заяви, че ДПС не приема подхода да се намалява субсидията, защото такова било очакването.

Ако ще има намаляване и промяна на модела, това трябва да се случи след дискусия, след аргументи, иначе това е откровен, много див популизъм, който ще има тежки последици за българския политически живот, каза той. Цонев предупреди, че се добавя нова тема в докладите на всички институции в ЕС. По-рано днес депутата от ДПС Делян Пеевски предложи субсидиите да отпаднат напълно и да са 0 лева.