Извънредно от съда: Оставиха Нено Димов да гние в ареста

Новини
15:57 - 11 Януари 2020
5770
Извънредно от съда: Оставиха Нено Димов да гние в ареста

Специализираният съд остави за постоянно в ареста задържания онзи ден министър на екологията Нено Димов. Решението бе взето преди минути от магистратите. Димов, който вчера подаде оставката си, след като бе задържан за водната криза в Перник, е обвинен в умишлена безстопанственост.

Според специализираната прокуратура, Нено Димов не е изпълнил задълженията си като министър и в продължение на 22 месеца е разрешавал на металургичния завод „Стомана Индъстри”, свързан с олигарха Людмил Стойков, да черпи вода от язовир „Студена”. Димов е разрешил и на пернишката „Топлофикация” да ползва вода от язовира. Макар неколкократно да бил уведомяван, че водата в язовира намалява, министърът не е разпоредил да се спре кранчето към промишлените предприятия. Направил го едва след като в Перник бе обявен режим на водата.

"Според експерти от Басейнова дирекция, поне 7 милиона кубика вода от язовир "Студена" са разходвани неправомерно от лятото насам. Нено Димов е единствения задържан под стража, но не е единствения разследван. Утре предстоят още разпити над свидетели, вчера и днес също разпитвахме. Съдът правилно прие, че има опасност Нено Димов да извърши друго престъпление и да попречи на разследването", коментира пред журналисти прокурора от Специализираната прокуратура Ангел Кънев.

Очаквайте подробности!