Разследване на Lupa.bg: Нено Димов пуснал опасния завод за боклук

Крими
13:17 - 10 Януари 2020
35023
Разследване на Lupa.bg: Нено Димов пуснал опасния завод за боклук

Разследваният министър на околната среда и водите Нено Димов е разрешил изграждането на завод за преработка на пластмаса в Елин Пелин, без да бъде направена оценка за въздействие на околната среда (ОВОС), алармират пред Lupa.bg жители на града. Такава задължително трябва да има, тъй като предприятието се простира на 30 дка земя и възможността за замърсяването на почвата е огромно.

Заводът преработва боклуците на три държави – Германия, Гърция и Италия, за което харчи 30 кубика вода на час или 270 кубика годишно. По данни на инвеститора „Интегра пластикс” 15-20% от отпадъците са непреработваеми. Това означава, че не се разграждат и ще бъдат загробвани в почвата. Жителите на Елин Пелин са сезирали министър Нено Димов за това, но той не взел никакви мерки. Мая Манолова също била запозната с проблема, но и тя не проявила интерес.

Боклуците от завода замърсяват в почвата 

Кметът Ивайло Симеонов изобщо не искал да чуе за махането на завода. Нещо повече той помогнал да бъде узаконен. Вместо да издаде разрешително за преработване на боклуци, той се подписал под документ за цех за безалкохолни напитки. За тази измама всички запознати институции са си затворили очите.

Хората не искат предприятието не само защото трови въздуха и почвата, но и заради множеството плъхове и хлебарки, които щъкат из боклука. „Камионите с отпадъци пристигат с различни гадове. След като бях нахапан, напуснах”, разказва пред Lupa.bg бивш работник на завода.

За да не се замърсява повече околната среда жителите на Елин Пелин са подали сигнал до новия главен прокурор Иван Гешев. В същото време организират референдум за закриване на фабриката за боклуци.