Извънредно положение в Русия заради разлив на нефт

Инцидентът се е случил в близост до Норилск, в Красноярския край

Новини
21:17 - 03 Юни 2020
883
Извънредно положение в Русия заради разлив на нефт

Президентът на Русия Владимир Путин е убеден, че трябва да се въведе режим на извънредно положение на федерално ниво заради разлива на нефтепродукти в близост до Норилск, в Красноярския край на страната, предава ТАСС, цитирана от Агенция "Фокус".

На съвещание за ликвидиране на разлива от дизелово гориво в река край Норилск, министърът на извънредните ситуации Евгени Зиничев е заявил, че ситуацията трябва да бъде призната за извънредна на федерално ниво.

Президентът също така възложи на Зиничев „да организира възможно най-скоро работата, свързана с предотвратяването на по-нататъшни негативни форми на въздействие върху околната среда“.

„Разбира се, ключовият въпрос е утилизацията на събраните нефтопродукти“, посочи президентът и попита колко бързо Зиничев ще може да изпрати предложения по този въпрос. Министърът обеща да представи доклад „утре“ [4 юни]. „Е, вдругиден [5 юни] ще ми докладвате“, поиска държавният глава.

Министърът обясни, че въвеждането на аварийния режим ще позволи привличане на силите и средствата на федералните власти за отстраняване на последиците от разливането на гориво.

Зиничев потвърди пред президента, че докладът за произшествието е представен на Министерството на извънредните ситуации на 31 май, два дни по-късно. „Събрахме първичната информация. Едва на 31 май получихме информация, всичко е регистрирано. Тук ще бъде трудно да се опровергае“, заяви министърът.