Извънредно: Шефът на радиото изненадващо хвърли оставка

Актуални новини
18:17 - 21 Октомври 2020
4559
Извънредно: Шефът на радиото изненадващо хвърли оставка

Директорът на националното радио Андон Балтаков е депозирал оставка пред СЕМ. За това съобщи самият той днес в ефира на седмичното обзорно предаване на националното радио "Нещо повече". Пред Lupа.bg Балтаков обяви, че няма да прави други изявления пред медиите, тъй като вече е посочил мотивите си.

Пред БНР Балтаков заяви, че предложените от Министерството на културата промени в Закона за радиото и телевизията, които бяха качени на 19 октомври за обществено обсъждане, не отговарят на промените, по които представители на националното радио и други експерти са работили през последните месеци. Проектът предвижда промяна на финансирането на двете обществени медии - БНТ и БНР. Според Балтаков от проекта липсва уредба за това как ще се управляват двете медии и какъв ще е мандатът на управителните им съвети.

"В БНР подкрепихме друг законопроект, в който имаше членове, които лично съм мотивирал и които касаят управлението на обществените медии. Бяхме поставили много ясни позиции как генералният директор ще работи с управителните съвети. Ако аз си доизкарам мандата, след две години трябва да посоча нови членове на управителния съвет, с които на практика ще трябва да работи следващият генерален директор, а не аз", заяви Балтаков.

Председателят на СЕМ Бетина Жотева потвърди, че тази сутрин Балтаков е депозирал оставката си. В нея е записано, че той иска да бъде освободен от 1 ноември. Пред нея директорът не е посочил конкретни мотиви. "Надявам се дотогава да размисли, защото той е добър директор, успя да успокои нещата в радиото. Надявам се да го убедя, че има още много неща, за които да се борим", заяви още Бетина Жотева

Андон Балтаков беше избран за директор през януари тази година, като замени на поста Светослав Костов, който беше предсрочно освободен от СЕМ  след опита за сваляне от ефир на дългогодишния водещ на сутрешния блок на програма "Хоризонт" Силвия Великова и последвалото безпрецедентно дълго спиране на ефирното излъчване на "Хоризонт" на 13 септември 2019 г. Мандатът на генералния директор на БНР е едва 3-годишен.

Още в първите месеци, след като зае поста, Балтаков имаше проблеми с някои от членовете на управителния съвет на общественото радио. Това доведе до поредното напрежение в медиата, като над 50 журналисти поискаха оставката на управителния съвет. Основните упреци към Балтаков са, че почти не се вясва в радиото и повечето време прекарва при семейството си в САЩ.

Срещу него има и разследване за конфликт на интереси, припомнят журналисти от радиото. Води се и дело за това, че към момента на избирането си за генерален директор на националното радио, той е имал действаща фирма, което е нарушение на закона.

"Най-вероятно това е истинската причина да напусне поста, а не промените в Закона за радио и телевизия", изрази съмнение човек от УС на БНР пред Lupa.bg.