Извънредно: Шолц склони да даде танкове на Украйна

Тежото въоръжение заминава до дни за Киев

Новини
21:16 - 24 Януари 2023
3087
Извънредно: Шолц склони да даде танкове на Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц се е съгласил да се предадат бойни танкове "Леопард" на Украйна след месеци на остри спорове със съюзниците. Става дума за поне една рота от машините „Леопард 2A6“. Според германското списание "Шпигел", страните от Запада "по всичко личи" ще подкрепят това решение на Берлин.

Според "Блумбърг", Германия планира да подкрепи молбата на Полша за изпращане на рота танкове в Украйна още утре, 25 януари. Според германски медии германският канцлер Шолц е решил да позволи и на други държави като Полша да направят това, допълни сп. „Шпигел“. Други съюзници, например в Скандинавия, възнамеряват да се присъединят към Германия и да доставят свои танкове „Леопард“ на Киев, съобщава изданието.

Танковете вече са започнали да пристигат от складовете на Бундесвера. Възможно е в средносрочен и дългосрочен план да бъдат подготвени за транспортиране и други германски бойни танкове.

Според "Шпигел" решението на германското правителство очевидно е било предшествано от интензивни консултации между ФРГ и други украински съюзници. Те са продължили няколко дни. Според информацията са проведени преговори, включително със САЩ.

Отбелязва се, че този въпрос ще бъде разгледан по искане на парламентарната група на CDU, която иска да „прекрати леопардовата блокада на федералното правителство“ и се опасява от загуба на доверие във федералното правителство сред съюзниците. Общо 12 страни са се съгласили да прехвърлят около 100 германски танка, включително Полша, Финландия, Дания, Холандия и Испания.

Освен това се появи информация, че Съединените щати може да обявят прехвърлянето на "значителен брой" бойни танкове Abrams още тази седмица, въпреки предупрежденията на Пентагона, че експлоатацията на това оборудване уж в условията на руско-украинската война ще бъде проблематичен.

На 18 януари германският канцлер Олаф Шолц и президентът на САЩ Джо Байдън са провели телефонен разговор. Шолц е заявил, че би се съгласил да предаде танкове на Украйна, ако САЩ започнат да доставят M1 Abrams.

Днес в. „Уолстрийт Джърнал" цитира източници от Пентагона и Белия дом, според които администрацията на президента на САЩ е склонна да приеме решение за изпращане на Украйна на 10 до "значителен брой" танкове M1 Abrams.