Извънредно: Терористична атака във Виена (ВИДЕО+СНИМКИ)

Актуални новини
22:15 - 02 Ноември 2020 (обновена)
10261
Извънредно: Терористична атака във Виена (ВИДЕО+СНИМКИ)

Полицай е сред седем убити след стрелба до синагога в центъра на Виена. Един от нападателите е убит, друг се издирва, съобщават австрийските медии, но засега официално се съобщава само за една жертва - а именно терористът.

Вътрешният министър на Австрия Карл Нехамер потвърди пред ORF, че става въпрос за терористична атака. Началото е било на улица "Зайненщетенгасе".

Има няколко пострадали лица, заяви в туитър полицията. „На място сме с всички налични сили", гласи съобщението.

Няма данни за пострадали български граждани при стрелбата във Виена, информира МВнР. Посолството ни е във връзка с местните власти.

От полицията предупреждават да се избягват централните публични места и градския транспорт, както и да не се споделят снимки или видео от инцидента.

Според медиите, един от нападателите се е взривил с експлозивен колан. Преди това обаче е ранил полицай, който е с опасност за живота, както и още няколко души.

Смята се, че нападателят е имал съучастници, които са успели да избягат. Атаката продължава и в момента, цялата полиция е на крак. Терористите са няколко, включително и със снайпери.

В центъра на австрийската столица се провежда мащабна полицейска операция. Във видео, разпространено в социалните мрежи, се вижда как хора бягат от местопроизшествието.

Все още не е ясно дали тежко раненият полицай е охранявал синагогата. По време на стрелбата еврейският молитвен храм е бил затворен.

Ръководителят на еврейската общност във Виена Оскар Дойч обяви, че стрелбата е станала на улицата, където се намира главната синагога в града, но не е ясно дали храмът е бил целта на атаката. Синагогата е била затворена по време на стрелбата, написа той в Twitter. Затворени са били и съседните ресторанти.

Новината за стрелбата във Виена идва на фона на серия нападения във Франция от страна на ислямисти.