ИЗВЪНРЕДНО: Тръмп почва война срещу Иран?

Министърът на правосъдието на САЩ Уилям Бар разреши разследване за нередности на президентските избори

Личности
20:15 - 10 Ноември 2020
14139
ИЗВЪНРЕДНО: Тръмп почва война срещу Иран?

Извънредна новина отвъд Океана - президентът на САЩ Доналд Тръмп уволни военния министър Марк Еспър с туит, съобщи Би Би Си. Той ще бъде заменен начело на Пентагона от директора на Националния център за борба с тероризма Кристофър Милър.

Новината идва дни след като стана ясно, че Джо Байдън е избран за нов президент.

“Крис свърши страхотна работа! Марк Еспър е уволнен. Благодаря му за свършената работа”, написа Тръмп лаконично в туитър. Американският президент влезе в конфликт с досегашния шеф на Пентагона през юни, след като Еспър се противопостави на изпращането на военни, които да охраняват реда по американските улици по време на безредиците след убийството на чернокожия Джордж Флойд.

Представители на Пентагона се опасяват, че Тръмп може да започне военна операция срещу Иран след уволняването на Еспър. Те заявили, че Тръмп може да прочиства пътя за открити или тайни операции срещу враговете на САЩ, като Иран е начело в списъка.

Еспър се противопоставяше на американския лидер по отношение на политиките за Иран и атаката с дрон, при която бе убит иранският топгенерал Касем Солеймани.

Същевременно министърът на правосъдието на САЩ Уилям Бар, който е и главен прокурор, разреши разследване за евентуални нередности на президентските избори.

“Разрешението обаче не означава, че министерството има доказателства за такива нарушения”, подчерта Бар, смятан за един от най-лоялните на Тръмп министри.

Загубилият изборите президент твърди, че вотът е опорочен от измами. Представители на Републиканската партия са завели поредица дела, за да оспорят процеса на преброяване на гласовете в поне 5 щата - Пенсилвания, Мичиган, Джорджия, Аризона и Невада, където разликата между Тръмп и Байдън не е толкова голяма. В повечето случаи става дума или за искане за спиране на обработката на бюлетини, изпратени по пощата, или за различни нарушения при преброяването, включително възпрепятстване на работата на наблюдателите.

Мелания Тръмп отказва да покани на среща новата първа дама Джил Байдън, каквато е традицията. Тя явно следва политиката на мъжа си, който отказва да приеме загубата.

Джил Байдън вече работи върху избирането на свой екип и определянето на програмата си като първа дама, която ще включва образование, ветерани и рак.

1,8 млн. души, които се водят гласували на изборите за президент, са мъртъвци, твърди организацията Judicial Watch в иск, подаден до Върховния съд на САЩ. Друг проблем на тези избори бил и фактът, че на много места има повече гласували, отколкото са избирателите по списък в определени райони.