Извънредно в Lupa.bg: 8, вместо 20 години затвор за Иванчева

Крими
13:39 - 06 Юли 2020
6282
Извънредно в Lupa.bg: 8, вместо 20 години затвор за Иванчева

Апелативен специализиран съд реши на втора инстанция, че Десислава Иванчева е виновна за това, че е поискала и приела дарение - 250 хил. евро, за да извърши действия по служба.

Съдът отменя изцяло присъдата от миналата година и я осъжда на 8 години затвор при първоначален строг режим. Приспада се времето, през което е била под стража и под домашен арест. 

Миналата година спецсъдът я осъди за подкуп на рекордните 20 години затвор. Съдът постанови, че и Биляна Петрова е виновна. Тя получи ефективна присъда от 7 години.

Петко Дюлгеров също е признат за виновен, като получава 6 години затвор. Н Съдът осъди и тримата да заплатят по 840 лв. всеки един на вещите лица. Съдът не променя мярката им и те остават под домашен арест до произнасянето на трета инстанция. Иванчева, Петрова и Дюлгеров имат 15-дневен срок, за да обжалват присъдите си пред Върховния касационен съд.

На първа инстанция Иванчева получи 20 години, заместничката ѝ Биляна Петрова - 15, а бившият районен кмет Петко Дюлгеров - 12 години затвор. Те бяха осъдени за искане на подкуп от предприемача Александър Ваклин.  Тримата бяха задържани на 15 април 2018 г. показно в центъра на София.

Очаквайте подробности