Извънредно в Lupa.bg: Гърция до дни затваря границата си за българи?

Общество
17:27 - 09 Юли 2020
8097
Извънредно в Lupa.bg: Гърция до дни затваря границата си за българи?

Гърция може да затвори границите си за българи до дни заради взрива на коронавируса у нас. Новината дойде само няколко часа след на пръв поглед плодотворните преговори между външната министърка Екатерина Захариева и гръцкия посланик у нас Димитриос Хронопулос.

Изявлението, че може да се стигне до пълно блокиране на сухопътната граница с южната ни съседка се появи от Стелиос Пецас - говорител на правителството в Атина. 

"Решени сме да защитим мнозинството от несериозното малцинство", каза той и разясни, че нови ограничения може да бъдат обявени спрямо България идния понеделник. Той визира именно България, през която минават туристи и от други балкански страни, силно засегнати от COVID-19 в последните седмици, отправили се на почивка в Гърция. Правителството в Атина е силно обезскпокоено от нарастващия брой новозаразени у нас, който достигна до рекордните 240 души към 0 часа в четвъртък, 9 юли.

Говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас намекна, че страната може да затвори границата си за българи

Местните власти в област Македония и по Беломорието обаче твърдо не подкрепят затварянето на границите за туристи, защото това ще провали сезона им, започнал с близо месец по-късно от нормалното. Вече се готвят петиции до Атина от Ксанти, Кавала и Солун на туроператори и хотелиери с настояване да не се спира потокът през България.