Извънредно в Lupa.bg: Искат имунитета на Елена Йончева в Брюксел

Топ
18:49 - 25 Ноември 2019
5599
Извънредно в Lupa.bg: Искат имунитета на Елена Йончева в Брюксел

Компетентните органи в България са сезирали председателя на Европарламента с искане за сваляне на имунитета на евродепутатката Елена Йончева. Това обяви председателят на ЕП Давид-Мария Сасоли при откриването на ноемврийската пленарна сесия в Страсбург късно следобед днес.

Искането е отправено с цел да се образува наказателно производство от страна на Специализирананта прокуратура у нас.

Както е известно, срещу Йончева у нас има досъдебно производство по тежкия текст от НК за пране на пари. Става въпрос за нейна фирма, свързана с финансиране от затворената КТБ и лично от Цветан Василев. Елена Йончева твърди, че е правила съвместни тв проекти, както и много други журналисти и медии, които обаче не са обвиняеми. 

Два пъти обаче имунитетите й - първо на български, а сега и на евродепутат, спираха автоматично възможността да бъде съдена. Главният прокурор Сотир Цацаров нееднократно е заявявал, че ще иска сваляне на защитата на Йончева от Европарламента. Искането до Брюксел е било изпратено в началото на месец ноември, научи Lupa.bg.

Изненадващо, само преди седмица Йончева бе нападната остро и от лидера на БСП Корнелия Нинова. В свое интервю Нинова заяви, че е разочарована от бившата тв журналистка. От БСП очаквали много повече активност от нея като евродепутат. Елена Йончева не отвърна на упрека.

Репортер на Lupa.bg направи опит да се свърже с Елена Йончева. Евродепутатът не отговори на позвъняванията ни, както и на SMS с молба да коментира искането на прокуратурата, изпратено до Европейския парламент.