Извънредно: Войната започна! (видео)

Новини
06:18 - 24 Февруари 2022
13891
Извънредно: Войната започна! (видео)

Руският президентът Владимир Путин обяви началото на “специална военна операция" в Донбас, като едновременно с това призова украинските военни да сложат оръжие и да се приберат вкъщи. Той се обърна към тях с думите, че са се клели пред народа, а не пред хунтата и трябва да сложат оръжие.

Путин обоснова началото на операцията с изпратено искане за помощ от сепаратистите в Източна Украйна. Малко след като Путин говори в специално телевизионно обръщение по руската държавна телевизия, в тишината преди зазоряване на украинската столица Киев се чуха експлозии, предадоха АП и Ройтерс.

Близо до основното летище Бориспол е избухнала стрелба, съобщи агенция Интерфакс. В специално изявление на американския президент Джо Байдън, който каза, че "САЩ и съюзниците им ще отговорим заедно и решително, а светът ще потърси сметка на Русия".

"Целият свят се моли за народа на Украйна, който страда от непровокирано и неоправдано нападение на руските въоръжени сили. Президентът Путин избра прендамерена война, която ще доведе до катастрофални човешки жертви и страдания. Само Русия носи отговорността за смъртта и разрушенията, които ще донесе тази атака", заяви той.

„Готови сме за всяко развитие на събитията. Всички необходими решения са взети“, каза в изявлението си Путин.

На 21 февруари руският президент Владимир Путин подписа укази за признаване на ДНР и ЛНР, както и договори за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ с републиките. След това редица западни страни се отправиха към въвеждането на нови пакети от санкции срещу Москва и я разкритикуваха за решението.

Веднага последва реакция и от американския президент Джо Байдън. Съединените щати и техните съюзници ще отговорят единно и решително на тази "непредизвикана и неоправдана атака на руските въоръжени сили" срещу Украйна, заяви  Байдън, след като в украинската столица Киев бяха чути експлозии, предаде Ройтерс. Байдън каза, че днес ще обяви допълнителни ответни мерки, които ще бъдат наложени на Русия от САЩ и съюзниците им. 

Военни гонят репортерите от размирните райони

Най-малко пет експлозии бяха чути рано в четвъртък в контролирания от проруските сепаратисти източноукраински град Донецк, съобщи Ройтерс, като се позовава на очевидец. След взривовете четири военни камиона били забелязани да се насочват към мястото. Според представителството на отцепническата Донецка народна република в Съвместния център по контрол и координация на режима на прекратяване на огъня украинските въоръжени сили рано днес са обстреляли Донецк и още няколко населени места с минохвъргачки и друго въоръжение, съобщи ТАСС.

От представителството на Луганската народна република обвиниха украинските сили, че са обстрелвали територията на сепаратистката република седем пъти само в периода от 21,20 до 21,55 ч. в сряда.

Вижте изявлението на Владимир Путин: