Извънредно заседание на парламента за кризата в Украйна (НА ЖИВО)

Политика
16:07 - 26 Януари 2022
2474
Извънредно заседание на парламента за кризата в Украйна (НА ЖИВО)

Председателят на Народното събрание Никола Минчев свика за днес от 15:30 извънредно заседание на парламента.

В дневния ред е изслушване на министър-председателя, министъра на отбраната, министъра на външните работи и ръководителите на ДАНС, ДАР и Военното разузнаване във връзка с конфликта Русия - Украйна, напрежението НАТО - Руска федерация и ролята на България в процеса на вземане на решения в НАТО по темите, както и разполагане на съюзнически въоръжени сили на територията на Република България.

Още в началото на заседанието депутатите се скараха как да протече изслушването - дали да бъде, както искат “Продължаваме промяната” - първо да бъде изслушан премиерът и министрите, след това към тях да се зададат въпроси, а накрая на закрити врата и на шефовете на служби. ДПС пък настояха, както членовете на Министерския съвет, така и шефовете на служби първо да направят изложенията си, а накрая на закрити врата да се зададат въпроси към тях, защото това било логично. ГЕРБ поиска същото, но а уговорката политическите въпроси да са в открита част.

Ако бяхте поканили още 10-15 човека, щяхме да откриваме и закриваме през 15 мин. Така, както сте го предложили вие, означава министрите и шефовете да излязат и да кажат, каквото имат и да си ходят. Не приехте предложението на колегата Кристиан Вигенин да се приемат специални правила за изслушването на това заседание, скочи срещу ГЕРБ социалистът Георги Свиленски. Той поиска да се приеме предложението на “Продължаваме промяната”. В крайна сметка така и стана - за него гласувана 126 ”за”, 2 “против”, а 76 се въздържаха.