Известен архитект реди благотворителна изложба за Украйна

Доц. Станчо Веков разкрива прекрасната архитектура на бившата съветска република

Култура
08:51 - 03 Май 2022
2548
Известен архитект реди благотворителна изложба за Украйна

Известният архитект доц. д-р Станчо Веков прави благотворителна изложба в подкрепа на бежанците от Украйна. Откриването е на 4 май, от 18.00 ч. в Дома на архитекта във Варна. Изложбата ще бъде открита от бившия генерален консул на Украйна в морската столица  Олег Барановски, който е и почетен гражданин на Варна.

Арх. Веков е автор на Мемориала на украинските войни в Морската градина във Варна.

"Бруталната война на Русия срещу Украйна, абсурдна за XXI век, е поводът да подготвя тази изложба, като жест на съпричастност и подкрепа към смелите украински хора, между които имам лични приятели и колеги в Харков, Лвов, Одеса и Киев. Мотивира ме и срещата ми с Генералния консул на Генералното консулство на Украйна във Варна в периода 2002 – 2006 г. Н. Пр. Олег Барановски – Почетен гражданин на Варна, както и с Вицеконсула, Н. Пр. Василий Кирилич. Дължа им благодарност за възлагането на проектирането и реализацията на Мемориала на Украинските войни в Морската градина на Варна, открит на 14 април 2006 г., първият подобен паметник на Балканския полуостров", сподели Станчо Веков.

"Темата за Украйна, свързана с трагичните събития от последните месеци, ме върна в далечната 1977 г., когато като млад архитект имах възможността да посетя страната и това остави трайни следи в моето съзнание. По-късно, като преподавател във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър", си партнирах с украински колеги от Харковския държавен технически университет по строителство и архитектура и други университети в Украйна, в изпълнение на два проекта по програма TEMPUS, финансирани от присъединителните фондове на Европейския съюз, в които българската страна беше водеща.

По време на пребиваването ми в Украйна от 27 март до 6 април 1977 г. направих няколко десетки графични рисунки - един своеобразен Украински дневник, запечатал моите лични впечатления от срещата с архитектурата, историята, природата и хората на тази прекрасна, братска страна. Творбите не са показвани пред публика, с изключение на Църквата Св. Андрей, Камбанарията на манастира Св. София и Киево-Печорсктата лавра в Киев", отбелязва известният архитект.

Изложбата "Украински дневник" включва 31 графични рисунки, създадени по време на самото пътуване in situ, в непосредствен контакт с изобразявания обект. Рисунките са изпълнени с китайски туш (Rotring), направо от тубата, вместо с перо, върху картон и нетъкаем текстил, без предварителни наброски с молив, което предава вълнението на момента. Тематиката на експозицията обхваща природата, архитектурните паметници и историческите обекти, свързани с Втората световна война, която като някакъв зловещ сън се повтаря в XXI век.

"Не можем да бъдем безучастни! Да подкрепим украинските бежанци! Мир за Украйна!Украйна е в моето сърце!", емоционален е архитект Станчо Веков.

Архитект доц. д-р Станчо Веков е родом от видинското село Вълчек. През последните десетилетия живее във Варна заедно със съпругата си известния журналист, германист, театровед и музиковед и пиар на Държавна опера-Варна и на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” - Варна Виолета Тончева. Станчо Веков обаче на практика работи в цяла България. 


ДАРИТЕЛСКА СМЕТКА В ПОМОЩ НА БЕЖАНЦИТЕ ОТ УКРАЙНА

БЪЛГАРСКИ ДАРИТЕЛСКИ ФОРУМ

IBAN: BG20RZBB91551061039450

BIC: RZBBBGSF

РAЙФАЗЕН БАНК

Откупените творби се получават срещу:

- банково бордеро за превод на посочената дарителска сметка, или

- плащане в брой (лева/евро), документирано с приходен ордер от ВЕКОВ ДИЗАЙН ЕООД-ДАРИТЕЛ, aвтор на творбите, за времетраенето на изложбата 4 – 31 май 2022 г.