Известен чеченски блогър брутално убит във Франция

44-годишният Имран Алиев е бил открит мъртъв в хотелска стая в град Лил

Свят
14:40 - 04 Февруари 2020
1654
Известен чеченски блогър брутално убит във Франция

Известен блогър от Чечения, който е критикувал Рамзан Кадиров, ръководителят на републиката, която е част от Руската федерация, е бил открит брутално убит във Франция. Това са разкрили познати на блогъра, като това е поредното убийство на чеченски дисидент в Европа, отбелязва "Гардиън".

44-годишният Имран Алиев е бил открит мъртъв в края на миналата седмица в хотелска стая в град Лил. Той е бил намушкан многократно във врата. Свидетелствата за убийството на Алиев са били потвърдени от чеченски опозиционен журналист, който е познавал Алиев, както и от друг чеченец, живеещ в Европа, който е пожелал да остане анонимен заради опасения за своята безопасност.

Полицията все още не е назовала никакви заподозрени, въпреки че полицейски източници са казали пред френските медии, че подозират, че мотивът може да е политически. Чеченци, живеещи в изгнание, които са воювали или са се изказвали срещу Кадиров - безскрупулния ръководител на Чечения, назначен от Владимир Путин - често са били цел на покушение. Миналата година бивш чеченски бунтовнически командир беше прострелян два пъти в главата при поръчково убийство в Берлин. Предполагаемият убиец е руснак.

Алиев, който се установява в Белгия, след като напуска Чечения, е описван като ексцентрична фигура, която често публикува видеоклипове в YouTube, критикуващи чеченското правителство, под псевдонима Мансур Старий или Стария Мансур.

"Той беше убит особено жестоко", пише Муса Таипов, чеченски опозиционен журналист, живеещ в Страсбург, който уточни, че е имал редовни контакти с Алиев. В публикация във "Фейсбук" Таипов определи Алиев като "труден, но честен" познат, който се е борил с тежко заболяване.

Хиляди бежанци от Чечения живеят в Европа. Мнозина избягаха от двете войни през 1990-те години, които опустошиха региона, а други избягаха от бруталната репресия срещу инакомислещите при управлението на Кадиров, който оглавява Чечения от 2007 г. и я управлява по подобие на мафиотско владение.

Дирята на убийства на известни чеченци в Европа и Близкия Изток се простира повече от десетилетие назад и включва бивши бунтовнически командири и критици на правителството. Все по-често нападенията са насочени към хора, които не представляват реална политическа опасност за Кадиров, а просто се изявяват в Instagram или YouTube, за да изразят недоволството си от ръководителите на Чечения в Грозни.

"Не се съмнявам, че (Алиев) беше в списък с хора, осъдени на смърт", казва Тумсо Абдурахманов, видео блогър, живеещ в Европа, който е получил заплахи от приближени на Кадиров заради критиките си в YouTube към чеченското правителство.

Абдурахманов твърди, че преди убийството на Алиев е получил информация, че наемен убиец от Чечения е бил изпратен в Европа, като е споделил подробности за маршрута на мъжа с германската полиция. Абдурахманов каза, че първоначално е смятал, че наемният убиец се е насочил към него. Той отказа да разкрие източника на тази информация.