Известия: 29 държави да се присъединят към БРИКС

Новини
15:50 - 17 Юни 2024
1618
Известия: 29 държави да се присъединят към БРИКС

В началото на тази година икономическата организация БРИКС (включваща Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) се разшири с още 4 държави: Египет, Иран, Етиопия и ОАЕ. Обаче вече има още 29 кандидати, които искат да се присъединят към БРИКС с един или друг статут.

"Известия" получи техния пълен списък от делегация на една от страните от БРИКС, която взе участие в срещата на външните министри на групата в Нижни Новгород, приключила миналата седмица.

Списъкът включва: Алжир, Азербайджан, Бангладеш, Бахрейн, Беларус, Боливия, Венецуела, Хондурас, Виетнам, Зимбабве, Индонезия, Казахстан, Куба, Кувейт, Мароко, Никарагуа, Нигерия, Палестина (може да се присъедини като държава-наблюдател или партньор в диалога), Пакистан, Сенегал, Сирия, Тайланд, Турция, Уганда, Чад, Шри Ланка, Екваториална Гвинея, Еритрея и Южен Судан.

Всички тези държави кандидати са заинтересовани да се присъединят към организацията БРИКС. Въпросите, свързани с кандидатите и формата на присъединяването им към групата, ще бъдат решавани на "срещата на върха" на БРИКС в руския град Казан през октомври, на ниво лидери на страните. Затова все още не е ясно дали в Казан ще бъде обявено за ново разширяване.

В същото време, 

не всички от изброените страни към момента са подали официално заявление за присъединяване към БРИКС.

Все още не е ясно кои страни с какъв статут ще се присъединят към организацията - като пълноправен член на групата или като държава партньор, допълват събеседниците на "Известия". Последната категория сега се разработва от Русия, която председателства организацията през 2024 година.

Преди дни бразилският министър на външните работи Мауро Виейра подчерта, че има критерии, които трябва да бъдат изпълнени от всеки член на организацията.

На първо място, групата не може да включва държави, които не се признават взаимно или си налагат едностранни санкции.

Друг критерий е, да се подкрепя реформата на глобалното управление, включително Съвета за сигурност на ООН, който "очевидно не се справя с настоящите международни предизвикателства".

Категорията на страните партньори на БРИКС се разработва именно на фона на много големия интерес за присъединяване към организацията, тъй като не е възможно всички страни кандидати да бъдат включени като пълноправни членове на организацията.

Смята се, че

ако БРИКС включва твърде много държави, може да бъде по-малко ефективна.

Освен това, сегашните членове могат по различни причини да се противопоставят на пълното присъединяване към БРИКС на някои от настоящите държави кандидати.

Ето защо създаването на категорията "партньори" при тези условия изглежда оптималното решение. Особено като се има предвид, че във всеки макрорегион на т.нар. Глобален юг има държави, които са заинтересовани да се присъединят към БРИКС. Статутът на държавите партньори на БРИКС ще бъде възможно най-близък до пълното членство.