Известни артисти и певци се включват в спектакъла за Стефан Данаилов

Непоказвани фотографии от личния албум на Ламбо ще бъдат показани навръх 80-ия юбилей на актьора

Култура
16:50 - 05 Декември 2022
1811
Известни артисти и певци се включват в спектакъла за Стефан Данаилов

Известни артисти и певци се включват в спектакъла за Стефан Данаилов "Години любов“, който ще се състои навръх 9 декември - деня, когато големият актьор щеше да навърши 80 години. Нина Николина с магическите гласове на България, Александър Кадиев, Радина  Боршош и Владо Въргала са сред участниците в събитието в Народния театър.

Сценарият и останалите участниците в празничния спектакъл се пазят все още в тайна от режисьора Росица  Обрешкова, племенница на Стефан Данаилов. Заедно със сценографа Елена Иванова и сценариста Георги Тошев те подготвят специална  програма, с която ще си спомним за любимия актьор.

Студенти и приятели на Мастера ще представят музикални изпълнения, ще бъдат излъчени специално подготвени кадри и интервюта от филма на Георги Тошев, откъси от записи с гласа на легендарния актьор, предоставени от „Златен фонд“ на БНР. Същата вечер ще бъде връчена от вицепрезидент Илияна Йотова поредната „Стипендия на Ламбо“ със спомоществователството на фестивала „Сцена на кръстопът“, чийто създател е самият Стефан Данаилов.

Още приживе като министър на културата Стефан Данаилов имаше мисия да подпомага Дома на ветераните на културата и изкуствата в София. Неговата воля ще бъде спазена и за този спектакъл, като всички средства от  продадените билети ще бъдат дарени на дома в квартал Захарна фабрика, казаха организаторите.

На 9 декември от 12:00 ч. ще бъде открита и фотоизложбата „Стефан Данаилов: личен архив. Непоказвани фотографии от личния му албум“ в Градската градина пред Народен театър „Иван Вазов“.

Спектакълът и фотоизложбата по повод отбелязването на 80-годишнината от рождението на емблематичния артист е под патронажа на вицепрезидент Илияна Йотова и със съдействието на Министерството на културата и Столична община.

"Има истории, които не са за разправяне. Има и други, които показват що за хора сме били – аз и моето поколение. В нашите истории има идеали, има любов, има приятелство… Важни неща, трябва да се говори за тях.

Един ден, когато събереш достатъчно мотиви, напиши нова книга – в нея да не говоря само аз, а и хората, белязали живота ми… И не забравяй, има една дума, на която много държа – ЖИВОТ! Доскоро беше „любов“, но днес със сигурност знам, че най-важната дума е „живот!" казваше приживе Ламбо.

На 6 декември от 18:00 ч. в кино „Одеон“ като част от националната програма „Стефан Данаилов на 80: години любов“ ще се представи книгата „Стефан Данаилов. Игра на живот“ от Георги Тошев и филма „Ламбо от София“ (продуцент и сценарист Георги Тошев, режисьор Ема Константинова, консултант Росица Обрешкова, оператор Борис Пинтев). Входът е свободен. 

„Спомените на всеки човек са лични. Стефан Данаилов умееше да дава смисъл на другите. Често повтаряше, че животът е като игра на карти: дори и да не държиш козове, важното е да изиграеш правилно твоите.Тази книга е далеч от стандартната биография. Тя не проследява хронологически фактите от живота на един забележителен актьор и човек, когото имах щастието да познавам. Прослушвайки записите от нашите разговори, открих три думи, които Ламбо повтаряше често – любов, живот, игра", споделя за книгата си Георги Тошев.

„Игра на живот“ е книга за и от Стефан Данаилов. За любовта и липсата на любов, за огромния копнеж по срещата с другите, по киното и театъра.

„Игра на живот“ се вглежда в детайлите от едно човешко пътуване във времето. Автобиографичен повей, който минава през несигурното присъствие на собственика на истории, разказани от другите. Лична история, която се превръща в история на едно пъстро общество от чудаци, вече на изчезване", казва Георги Тошев.