Известните д-р Мазнейкови се включват в борбата с COVID-19

Частната клиника в София е готова да поеме и най-тежките случаи

У нас
22:52 - 20 Март 2020
5979
Известните д-р Мазнейкови се включват в борбата с COVID-19

Във връзка с разпространяващата се инфекция с COVID-19, частната МБАЛ „Света София“ е в пълна готовност да поеме пациенти, нуждаещи се от болнично лечение. Такова се налага в около 5% от случаите на заразени с вируса и развили тежък респираторен дистрес синдром (ARDS) и полиорганна недостатъчност.

Клиниката твърди, че разполага с необходимия опитен медицински персонал и апаратура за такива пациенти – инфузионни помпи, перфузори и апарати за обдишване. При крайна необходимост всички анестезиологични апарати могат да бъдат използвани като респиратори. Това обяви на своята фейсбук страница шефът на болницата д-р Христо Мазнейков.

Д-р Георги Симеонов, началник на отделението по анестезиология и реанимация, коментира: „Болницата е в пълна готовност да се грижи за такива пациенти! Всички инвазивни процедури в интензивното лечение при нас се извършват под ултразвуков контрол – централна венозна катетеризация, артериална катетеризация, преврални дренажи, паркутанна трахеостомия, перкутанна цистостомия“.

Предизвикваният в някои от случаите тежък респираторен дистрес синдром е с голяма смъртност изисква интензивно лечение в пълен обем: изкуствена белодробна вентилация, инотропна и вазопресорна поддръжка, бъбречно и чернодробно заместителна терапия, парентерално, ентерално и смесено хранене, и др.

Десет от седемнадесетте реанимационни легла на отделението по анестезиология и реанимация на болничния комплекс са ситуирани в централна реанимация, която е с отделни входове и това позволява изолирането на тези застрашени пациенти. Останалите седем реанимационни легла покриват нуждите на пациентите от другите отделения и тяхната спешност няма да бъде нарушена от поемането на пациенти с усложнения поради инфекция с COVID-19.

Грижата и отговорността да запaзим здрави възрacтнитe ни съграждани и тези c придружaвaщи зaбoлявaния са на всички нас в този тежък период.

Но пациентите в живoтoзacтрaшaвaщo cъcтoяниe – на болничните институции. Екипът и ръководството на болницата са готови да положат всички усилия в борбата с пандемията от коронавируса. В тази връзка вчера в болницата са извършени 26 бързи теста за короновирусна инфекция, всичките с отрицателни резултати.