Известният архитект Станчо Веков празнува двоен юбилей с изложба във Варна

Доцентът представя макети на свои реализирани и нереализирани проекти

Култура
16:30 - 02 Юни 2019
6532
Известният архитект Станчо Веков празнува двоен юбилей с изложба във Варна

Известният архитект доц. д-р Станчо Веков празнува двоен юбилей с ретроспективна изложба в Дома на архитекта във Варна, която се открива на 3 юни в 18 ч. и ще продължи до 28 юни. Експозицията е по повод 45-годишната му творческа дейност и неговата 70-годишнина, която архитект Веков ще отпразнува на 26 юли. Тя отразява творческия път на автора в архитектурни табла с негови реализирани обекти и нереализирани проекти в съотношение 50:50. 

Предмет на изложбата е професионалната дейност на арх. Веков за период от 45 години (1974 - 2018), от които една трета е белязана от времето на тоталитаризма. В тези „Две Българии“, по израза на легендарния журналист и хронист Петко Бочаров, се развива творческата кариера на автора. И тъй като стилът на един архитект се изгражда както от реализираните, така и от нереализираните проекти, експозицията освен построени обекти, показва и проекти, чиито новаторски идеи се реализират 25 години по-късно от зараждането им. Посочват се технически данни за oбектите и за преобразуваните многократно държавни и ведомствени институции, регламентиращи архитектурната дейност у нас.

В изложбата, която включва 43 табла, формат А1/ 840 x 594 mm, цветен и черно бял принт върху твърда основа, са представени фотографски и графични изображения/ планове, модели/ макети, ръчни ескизи, 3D визии, с кратка анотация (технически показатели, възложител/ собственик, строител, година и др.), на български и английски език.

Обхванат е широк спектър от архитектурната типология на сградите: Индивидуални и групови жилища и комплекси; Обществени и индустриално-складови сгради; Интериор, дизайн и синтез на изкуствата; Реставрация, реновация и реконструкция на недвижими културни ценности - постоянна тема в творчеството на автора и негово лично предпочитание. Повечето от примерите са цитирани и в книгата на арх. Веков „Реконструирани пространства/ Екстериорни пространства“, изд. ВСУ „Черноризец Храбър“, 2012.

Реконструкция на сграда на ул. „Славянска” 30 във Варна, направена по проект на архитект Веков


На базата на приведените примери, експозицията позволява да се проследи и развитието в техниката и технологията на архитектурната практика: от ръчното чертане/ графика до съвременните дигитални средства за проектиране и представяне – Аuto CAD, Revit, Photo Shop, Corel Draw и др.

Специално внимание е отделено на интериора, дизайна и синтеза на архитектурата с другите пластични изкуства и работата по проекти, в екип с художници, скулптори, дизайнери, фотографи и др. Неразделна част от експозицията е двуезичният каталог, цветен печат „Построено/Непостроено. 50:50“, изд.ФИЛ, 2019.

Архитект доц. д-р Станчо Веков е родом от видинското село Вълчек. През последните десетилетия живее във Варна заедно със съпругата си известния журналист, германист, театровед и музиковед и пиар на Държавна опера-Варна и на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” - Варна Виолета Тончева. Станчо Веков обаче на практика работи в цяла България. 

Средното си образование той завършва в ТМТ “Коста Йорданов“-Видин специалност електротехника, а висшето във ВИСИ-София специалност „Архитектура“ през 1975 г. След завършването си работи в архитектурния отдел на Териториална проектантска организация-Видин и като архитект на свободна практика. През периода 1990-1993 г. е зам.-кмет на община Видин по строителството. Активен член и секретар на първия Инициативен комитет за изграждане на Дунав мост 2 при Видин-Калафат.

Станчо Веков е автор на Мемориала на украинските войни в Морската градина във Варна

След 2000 г. е назначен на преподавателска работа във Варненския свободен университет “Черноризец Храбър“ като асистент, а по-късно като старши и главен асистент. През 2011 г. защитава дисертационния си труд на тема „Новият живот на старите улици и квартали“/Архитектурно-градоустройнствени и художествени проблеми при обновяването на търговските улици и квартали в градовете изградени през периода 1878-1944г./ с илюстрации от Видин и Варна и получава научно образователната степен „доктор“.

През 2012 г. след конкурс е назначен за доцент в Архитектурния факултет на ВСУ катедра „Архитектура и урбанистика“. Основните дисциплини, които води са „Редизайн и реконструкция на сгради“, „Интериор и дизайн“. Бил е и гост-преподавател/2007-2012/ във Факултета по строителен мениджмънт на Университет „Никола Тесла“ - Белград.

Доц. Станчо Веков е автор на монографията „Реконструирани пространства/I Екстериорни пространства“/2012/, както и на публикациите „Изчезващите къщи/Хубавите къщи“/2010/ „Архитект Майер Аладжемов – майстор на сецесиона“, „Европейският контекст на Българската архитектура след Освобождението“, „Кирил Шиваров – пионер на архитектурния синтез в България“, „Новият живот на старите улици и квартали“, „Видин – архитектурни ревизии“ и др.

Модел на Спортна зала в Мездра


По-значителни обекти в творческата му биография са: множество жилищни и обществени сгради в София, Варна, Видин, Провадия, Белоградчик, Брегово, Кула и др. /1976-2016/, Младежки дом в Чупрене /1985/, Мемориал на жертвите на комунизма /2000/, Мемориал на украинските войни във Варна /2005/, Източно православен храм в Провадия /2008/, Търговско-складова база – Варна Запад /2009/, Сити Автоцентър във Варна /2014/, Мултифункционална спортна зала в Мездра /2014/ и др. Арх. Веков е носител на редица  награди за своята професионална дейност. 

Станчо Веков е член на Съюза на архитектите в България от 1973 г. и на Камарата на архитектите в България /РК Варна/ и експерт по културно наследство към Министерството на културата на Република България.